понеделник, 25 април 2016 г.

Алеко Константинов - Бай Ганьо (Невероятните разкази за един съвременен българин) - Бай Ганьо тръгна по Европа



Бай Ганьо тръгна по Европа

 

Събират се приятели да си разказват истории от срещите си с бай Ганьо.

1. Бай Ганьо пътува

Стати:

Стати е в ресторанта с Бай Ганьо. Има още време до отпътуването, но когато бай Ганьо вижда как влакът сменя перона, тръгва да го гони, защото килимчето му е вътре, и забравя да си плати бирата. После се качват във вагона си и бай Ганьо си вади сух хляб и кашкавал да яде. Във Виена отсядат в хотел. Стати предлага да идат на ресторант, но Ганьо отказва. Вместо да се разходи из Виена, Ганьо си пришива още един джоб за розовото масло.

 

2. Бай Ганьо в операта

Отново Стати:

Склонява го да идат в операта. Преди това се отбиват в сладкарницата, където бай Ганьо оскърбява една девойка като я подхваща. Като отиват на операта и започва действието, Стати чува смях зад гърба си и с ужас вижда как един служител опитва да изкара Ганьо, защото се е разкопчал. За нещастие на Стати, негови познати, немско семейство, става свидетел на тази сцена.

 

3. Бай Ганьо в банята

Стойчо:

Във Виена Стойчо си седи в кафене и чете, когато идва бай Ганьо и го заставя да го заведе на баня под претекст, че и той е българин като него. Намират къпалня и още на входа бай Ганьо задява касиерката. Преоблича се, но взима мускалите със себе си, защото няма вяра на никого. Отиват при басейна, където бай Ганьо се хвърля във водата, започва да рита с крака, заради което немците го взимат за луд. После излиза и започва да се тупа по гърдите и да вика „Булгар!“. Накрая иска сапун.

 

4. Бай Ганьо в Дрезден

Кольо:

Кольо разказва за печалната смърт на млада българка и един американец, които се разхождат в Саксонска Швейцария. Там американецът се хлъзва от една скала и повлича и българската със себе си. Откарват телата в Дрезден и ги балсрамират. Идват много хора на поклонение и всички чакат пристигането на брата на Мария. Това е бай Ганьо. Той започва да я оплаква и се държи много непочтително. Гостите не разбират това поведение и външният му вид. Кольо обяснява, че той тръгнал веднага, след като получил телеграмата, и нямал време дори да се преоблече. В разрез с възхитителния разказ на Кольо, бай Ганьо започва да се секне пред всички, а после да раздава кърпички за „Бог да прости“. На всичкото отгоре бай Ганьо подхваща през кръста лелята на момчето, която е взел за слугиня.

 

5. Бай Ганьо на изложението в Прага

Цвятко:

Той пътува в нови вагони, но се случва авария и токът спира. Бай Ганьо започва да обвинява чужденците за това, а хората се молят за свещи, за да не се плашат децата. Бай Ганьо продължава да настоява, че сърбинът е виновен, но хората го разубеждават да не прави скандал. Пристигат в Сърбия и тръгват за Унгария. По пътя бай Ганьо се храни за сметка на своите спътници, но като им свършват провизиите, бавно се присламчва към купето на Цвятко. Той не само си намира повод да се храни от тях, но и се изляга хоризонтално, докато тримата се бутат на отсрещната седалка. За да го изгонят, Цвятко предлага да направят кафе и бай Ганьо хуква да търси. Взима водата на една жена с дете с извинението, че някакъв човек припаднал. На една чешка станция хората ги посрещат радостно, а бай Ганьо само слиза важно и се прибира обратно. Във вагоните е настанала пълна анархия – перат се и се сушат дрехи. Накрая спират в Прага и от там ги карат директно в хотела. От стаята си Цвятко вижда как в стаята на бай Ганьо той стои гол до кръста и опитва да впечатли слугинята с влакнестите си гърди. По-късно тръгват из града – минават през ботаническата градина, дворците на чешките крале. Бай Ганьо записва името си в книгата за посетители по предложение на Цвятко, уж да не продължава с обиколката. Цвятко разказва и случката, в която е бил с бай Ганьо в бръснарницата и как е измъчил бръснаря, а накрая му плаща скъпернически и дори си иска ресто, което вбесява бръснаря.

 

6. Бай Ганьо у Иречека

Илчо:

Бай Ганьо е в Прага и търси къщата на Иречека. От бившия министър иска да остане в дома му, вместо в хотела, от скъперничество, но Иречек му отказва. Предлага му да обядва. Води го вътре и казва на майка си да го занимава с нещо, докато приготвят обяда. На самия обяд бай Ганьо сърба шумно, ръси си люта чушка, изяжда целия хляб, а после пушат с Иречек. Разговарят за политика – нещо, от което бай Ганьо нищо не разбира.

 

7. Бай Ганьо на гости

Илчо:

Бай Ганьо, като вижда, че не може да остане при Иречека, отива в едно българско кафене, където се среща с Бодков. Двамата си приличат, като крастави магарета се надушват. Бодков го води в своята квартира, чийто наем не е плащал от известно време. Там бай Ганьо го хваща да се прегръща с дъщерята на хазайката и Бодков си признава без друго, че хем тя се върти край него, защото го смята за богаташ, хем той я върти на пръста си. Той излиза и казва на Ганьо, че го е представил за милионер и вероятно ще го поканят на обяд. Ганьо слиза и с жестове и развален български ги пита кога ще е обяда, за да излезе да се разходи. Дори си записва адреса, но се оказва надпис и не успява да се върне. Упътва го един студент, но обядът вече е минал. Той все пак уговаря майката и дъщерята, че вместо обяд ще приеме вечеря и взима рибата от ръцете на домакинята, изпича си я сам в печката и сам си я яде. След това дъщерята започва да свири на пианото, но и бай Ганьо не оставя по-назад, и не пропуска да опорочи Верди.

 

8. Бай Ганьо в Швейцария

Дравичка:

Дравичка отива в едно кафе, пълно с българи. Там сяда и бай Ганьо. Заговаря го, разказва му как е опитал да продаде маслото си, за играчите и т. н., но като идва на темата за политиката в България, Дравичка си тръгва.

 

9. Бай Ганьо в Русия

Васил:

По пътя към Петербург влакът спира на станция във Вилно. Там Васил и бай Ганьо се срещат със съдържателя на бюфета, който ги пита дали познават г-н Димитров. Бай Ганьо отвръща, че щял да се жени в Цариград. Тогава съдържателят казва, че той е вече женен и дори взел едно глухонямо момче под крилото си, докато брат му му плащал по стотачка на месец. Веднъж го оставил на съдържателя, уж за десетина дни, а го нямало с дни. После глухонямото момче изчезнало. Оказало се, че Димитров го принуждавал да проси в богатите семейства, а сам той прибирал парите от брат му. С едно телефонно обаждане до Цариград сватбата му е предотвратена. Като стигат в Дешовката, Васил съжалява бай Ганьо и двамата отиват при Кочо. Той излиза да купи чай и захар, но много се бави и те излизат. Случайно го виждат да се опитва да хвърли един човек през моста, напълно озверял. Оказва се, че този същият човек му е взел месечната стипендия от две рубли, набеждавайки го за български шпионин. По-късно срещат отново шарлатанина, но тук Васил спира историята си, твърдейки, че разказите за бай Ганьо нямат край.

15 коментара:

  1. Защо само до 9 глава
    Мн тъпо

    ОтговорИзтриване
  2. Много тъпо че е само до 9 глава но все пак благодаря

    ОтговорИзтриване
  3. Това сбит пререзказ ли е?

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря. Четейки резюмето си припомних разказите и се посмях. Доста добра работа. Очаквам следващите.

    ОтговорИзтриване
  5. не струва за нищо
    и не си пишете сами коментарите

    ОтговорИзтриване
  6. може ли подробен преразказ от името на Бай Ганьо на Бай Ганьо пътува?

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря но защо има само до 9 глава 😭😭😭😭😭😇😇😇😇

    ОтговорИзтриване
  8. много ви благодаря

    ОтговорИзтриване