неделя, 29 април 2018 г.

Александър Дюма - баща - Тримата мускетари


Д‘Артанян заминава с препоръчително писмо за Париж, където смята да стане един от мускетарите на краля. По пътя се сблъсква с Рошфор, довереникът на кардинала, Ришельо, и любовник на Миледи, който се присмива на дръгливия му кон и му взима писмото.

Когато най-сетне стига Париж, д‘Артанян иска да се срещне с Тревил, комнадващ на мускетарите и стар приятел на баща му. Тревил веднага го приема, но първо решава да се накара на тримата си най-добри мускетари – Атос, Портос и Арамис, които предния ден са се сблъскали с гвардейците на кардинала. Макар да е извънредно горд с тях, той не може да не им се скара. По-късно д‘Артанян се сблъсква с всеки от тях по отделно и си уговаря дуел за дванадесет, за един и за два часа.

Когато отива на уреченото място, тримата мускетари са изненадани, че ще се бият с 21-годишно момче, което още същия ден е дошло в Париж и вече си е организирало дуел с най-добрите мускетари. Едва докоснали шпагите си с Атос и в същия момент идват хората на кардинала. Четиримата успяват да ги отблъснат и стават приятели.

По съвет на новите си приятели, д‘Артанян се настанява в кръчма и си наема слуга. Скоро след това се влюбва в жената на съдържателя – младата и красива госпожа Бонасьо, която служи на кралицата. Тя е и онази, която помага на Бъкингамския дук да се срещне с нея.

Бъкингамския дук е пръв министър на Англия, но е влюбен в кралицата – Ана Австрийска. Ана опитва да го отблъсне и вместо чувствата си, дава му диамантеното си украшение, което сам краля, Луи 13, ѝ е подарил, заедно с едно ковчеже.

Кардиналът научава за идването на Бъкингамския дук и решава да организира скандал с кралското семейство като подхвърля на Луи 13 да организира бал и на него да накара жена си Ана да носи неговия подарък. Това кардиналът прави след като праща след Бъкингамския дук своето тайно оръжие – Миледи. Тя отрязва два от диамантите на украшението и ги носи в Париж на кардинала, за да ги покаже той на самия бал.

За да предоврати скандала, д‘Артанян и тримата мускетари тръгват на път за Англия. По пътя тримата са ранени от своите гонители, но д‘Артанян успява да замине за Англия и да се срещне с Бъкингамския дук. Двамата се познават от нощта, в която Бъкингамския дук се опитва с помощта на госпожа Бонасьо на влезе в Лувъра. Тогава д‘Артанян ги придружава и защитава.

Щом д‘Артнаня се представя с тази случка, Бъкингамският дук го приема, изслушва го и нарежда на бижутера си да добави два диаманта към накита. След това д‘Артанян се връща навреме в Париж и в деня на бала чрез госпожа Бонасьо връща накита на кралицата. Кралицата се връща на тържеството, където кардиналът показва двата диаманта на краля и казва, че са подарък и да ги добави към накита си.

След тези събития, минава известно време и започва война. Всички мускетари са заети с екипировката си, а д‘Артанян случайно се запознава с Миледи. Той е разкъсван от любов към нея и желание да ѝ отмъсти. Дори успява да я измами така, че да се скара с любовника си и да преспи с него. Почти не обръща внимание на нейната прислужничка, която е влюбена до уши в д‘Артанян и впоследствие му става съучастница.

Бясна, Миледи опитва на няколко пъти на убие д‘Артанян, както и госпожа Бонасьо, но кралица Ана я скрива в един манастир и кардиналът, и Миледи напразно я търсят.

На един от лагерите на мускетарите идва кардиналът, който иска придружители и взима тримата мускетари и д‘Артанян със себе си, за да се срещне тайно с Миледи. Атос подслушва тайно разговора им през тръбите на печката и разбира, че Миледи ще се опита да убие Бъкингамския дук. Така Атос организира залавянето на Миледи от лорд Унитър – братът на нейният бивш и вече мъртъв съпруг.

Докато е в пленничество обаче Миледи успява да завърти главата на един от охранителите си, да се изкара мъченица и дори да го накара да убие Бъкингамския дук. Когато се връща в Париж, Миледи открива госпожа Бонасьо, мами и нея, но д‘Артанян и тримата мускетари вече знаят за идването ѝ и когато се втурват са спасяват любимата на д‘Артанян, Миледи и отравя и бяга.

След убийството на слугинята, Миледи се среща с Рошфор и двамата се уговарят да заминат за едно малко селце. Името на селото обаче е толкова сложно, че Миледи го записва на листче, а Рошфор го изпуска тъкмо когато минава край д‘Артанян и така той и тримата мускетари успяват да заловят Миледи.

Атос дори води още един човек със себе си – палач. Оказва се, че братът на палача е загинал по вина на Миледи, сам Атос някога бил благородник и също неин мъж. За всички тези убийства и престъпления тримата мускетари, д‘Артанян и палачът и осъждат на смърт.

Романът завършва с това как тримата мускетари поемат по различни пътища – Арамис приема монашески сан, както и е планирал; Портос се жени за прокуроршата и за нейните пари; д‘Артанян заема главен пост, а Атос става негов подчинен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар