понеделник, 28 май 2018 г.

Петко Тодоров - Змейова сватба


 Ценка е 15-годишно момиче от богато семейство, с добра репутация и една от най-желаните моми в село. Тя има трима братя, които отказват да се оженят, докато тя не си намери добър мъж. Нейните родители, вече дядо и баба, настояват тя да си остане вкъщи, при тях, и да доведе мъжа си да живеят заедно.

Цена обаче има друго наум. Първоначлано тя въобще не мисли да се жени, а после чува истории за Змей Горнянин, който обикаля нощем преди първи петли. Носи се дори слух, че той търсел нея. В сърцето си Цена започва да желае да бъде с него и дори не го крие от приятелките си.

Пиесата започва с това как Цена кани в дома си моми и момци на седянка. Някои от момците отказват да влязат, защото къщата на Цена е богаташка и там не могат да се отпуснат. Братята на Цена пък очакват специален гост – Дамян, когото са поканили и когото искат да свържат със сестра.

Всичко върви, закачат се гостите, Цена им сервира, а после всички я подканят да пее, а тя избира да пее за змея, което смущава всички. Накрая излиза баща ѝ и гони нейните гости. Те засрамени си тръгват и, щом излизат, започват да се веселят и да играят хоро. Цена е ядосана на цялото си семейство и остава сама на двора да плаче.

В този момент идва змей Горянин да я пита за какво плаче. Той я закаче, а тя отказва да го погледне. Той ѝ предлага да дойде с него в неговия дом, пещерата му. Описва ѝ красива картина на природата и магическия свят, в който живее. Цена не е сигурна, но после решава да приеме. Тогава пък змеят се отдръпва, той се съмнява това да не е капан от баба Марта – една старица, която постоянно му досажда с вечните си молби за билки. Цена го убеждава, после пък започва да се дърпа, но земят я взима със себе си.

Във второ действие Цена спи в пещерата на земя, а той се суети наоколо, носи ягоди и опитва да наклади огън. Три козарчета идват да му досаждат, искат да видят булката му, а той ги гони. След тях идва и баба Марта, която иска да види момичето, но той и нея гони. Цена се събужда и земят отива да издои мляко от една коза. В това време баба Марта се връща и кара Цена да се откаже да бъде със земя и ѝ дава специално биле, което да сипе на челото му, за да не може той да я последва.

Като се връща змея с млякото, заварва баба Марта и я бута в урвата. Тя пада надолу, а той усеща, че нещо лошо е станало в негово отсъствие, затова казва на Цена да си върви. Дори ѝ показва пътя и добавя, че само за никоя друга не го е боляло толкова сърцето.

Цена става и се готви да си тръгне, когато се обръща, хвърля билето и започва да се обяснява в любов на змея. Тя му казва, че го е познала. Той се дърпа, иска да я отпрати, тя обаче настоява и той скланя. Двамата се целуват, тя сяда в скута му и докато те си горовят, от селото се задава голяма група мъже, водена от баба Марта.

Братята на Цена идват за нея. Змеят ги пресреща ядосан и отказва да я даде. Излиза и Цена, която е решила да стане невеста на земя. Братята ѝ побесняват и единият се хвърля да убие змея, но Цена застава на пътя му и бива прободена в сърцето. Умира на място.

Братята ѝ опитват да я вземат, но змеят казва, че ще ги помете като хала, взима я и я занася в пещерата си, където я полага на земята, гледа я и я целува за последно.

 

2 коментара: