неделя, 29 април 2018 г.

Уилям Шекспир - Сън в лятна нощ


Титания, царицата на феите, и Оберон, царят на елфите, са двойка от дълги години и управляват древните гори на Атина. Така се случва, че двамата стигат до скандал и се разделят. Оберон решава да отмъсти на Титания като намаже очите ѝ с любовно биле и я накара да се влюби в първото нещо, което види.

По същото време в столицата – в Атина, Егей, бащата на Хермия, опитва да омъжи за дъщеря си за своя любимец – Деметрий. Тя обаче е влюбена в Лизандър, а и той в нея. Като не успява да се противопостави на волята на баща си, Хермия и Лизандър бягат заедно от Атина и решават да се венчаят. След тях тръгва Деметрий и ги настига благодарение на Елена. Елена е влюбена в Деметрий и е приятелка от детинство с Хермия. Тя следва за Деметрий дори в тъмните гори и не се отделя от него, даже когато той казва, че не я обича.

В друга част на гората трупа от артисти упражнява малка пиеса, която да престави на царя. Ползват маски на животни и единият от тях си слага маска на магаре.

Когато настава вечерта, Оберон праща своя поданик – Пък, пакостлив малък дух, да намаже очите на Титания с любовното биле. Когато тя се събужда, вижда човекът с глава на магаре и се влюбва в него. Като научава за това, Оберон се залива от зъл смях.

Оберон става свидетел на любовната свада между двойката влюбени. Той първо среща Деметрий и Елена. Възмутен от хладното отношение на Деметрий към Елена, Оберон заповядва на Пък да намаже очите на Деметрий, за да се влюби силно в Елена, ала казва на Пък само в какво е облечен и когато Пък попада на Лизандър и Хермия, той поръсва клепачите му и в миг Лизандър се влюбва в Елена и забравя за Хермия.

Оберон разбира за грешката и казва на Пък да се поправи. Той най-сетне открива и Деметрий, маже му очите и в един момент и Деметрий, и Лизандър се борят за ръката на Елена. Елена смята, че всичко това е лоша шега и обвинява Хермия, че ги е настроила срещу нея, Хермия обаче твърди обратното. Оберон вижда какви ги е забъркал Пък и му казва да махне билето само от очите на Лизандър, а след това и от очите на Титания.

Пиесата завършва с несполучливото представление на пътуващите актьори в двора на цар Тезей.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар