неделя, 20 май 2018 г.

Есхил - Орестия - Хоефорите


След смъртта на Агамемнон, Електра е станала слугиня в двореца на майка си, а Орест е бил прогонен, за да умре, но отраства в дома на Пилад и той става негов верен другар.

Орест отива на гроба на баща си, където се заклева да отмъсти за смъртта му. Като доказателство, отрязва част от косата си и я слага върху надгробната плоча. След него идва Електра, която вижда кичура и забелязва, че цветът много прилича на нейната коса, а стъпките в пясъка – на нейните. Така в нея се засажда подозрението, че брат ѝ е още жив.

Орест и Електра се срещат и отправят молитва към баща си и боговете за справедливо наказание. Научават, че Клитемнестра е сънувала пророчески сън, в който ражда земя, а змията я захапва за гърдата и смуче от кръвта ѝ. Така тя разбира, че нейната смърт ще дойде от собствения ѝ син.

Орест и Пилад се отправят към двореца. Там искат да се срещнат с Егист, за да му съобщят, че Орест е мъртъв, т. е. Орест се преоблича и преструва на вестител. Егист и Клитемнестра не могат да скрият радостта си от тази новина и когато Орест остава сам с Егист, посича го с меча си, а после – и собствената си майка. В момента, в който ги убива, след Орест тръгват ериниите като наказание.




Хоефорите – „Приносителки на надгробно възлияние“

Няма коментари:

Публикуване на коментар