петък, 9 март 2018 г.

Любен Каравелов - Войвода


Войводата Стоян събира дружината си и им разказва историята си.

Някога той е имал двама по-големи братя. Първан е бил първородният, а Продан – любимец на майка му. Веднъж Стоян видял Продан да си говори с тяхната съседка Латинка, която била много красива и единствено дете на родителите си. Двамата скоро се оженили, но тогава се появил турчинът Хасан. Той искал Латинка за себе си, но бил много беден.

Хасан се срещнал с Продан още преди сватбата, но Продан отказал да му даде Латинка. Затова Хасан ги срещнал на нивата с един арнаутин и ги убил. Хасан избягал, а арнаутинът докарали полужив и той разказал какво се случило на нивата.

След като погребали Продан и Латинка, Първан и баща му отишли в града. Хасан бил заловен и трябвало да свидетелстват срещу него. Бащата си отишъл след няколко дни, но Първан останал. Хвърлили го в затвора, били го с тояги, отново го хвърлили в затвора и го карали да признае, че българите са убили арнаутина. Първан твърдял, че е умрял от раните си, но тъй като са нямали турчин за свидетел, бесят Първан.

Виждайки смъртта на брат си, Стоян се заклева да отмъсти. Дружината, на която сега той разказва историята си, му помага да открие и убие Хасан. Стоян е едва на 35, а изглежда побелял като старец – точно както се случва с майка му, когато Продан умира – косата ѝ побелява и тя полудява.

След като завършва разказа си, Стоян пита дружината си дали ще тръгнат по следите на още трима и те с готовност приемат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар