петък, 9 септември 2016 г.

Димитър Димов - Осъдени души


Луис Ромеро (един от братята на Ередиа) се запознава с мис Фани Хорн, англичанка, в един малък хотел в Испания, където тя е отседнала и където се измъчва, приемайки морфин. Наркотичният глад е този, който ги запознава и въпреки че в началото тя му показва своята горда английска натура, а той – своето превъзходство и присмех, впоследствие той започва да съжалява Фани, а накрая тя дори се влюбва в него. Докато двамата разговарят, Луис се опитва да я откаже от морфина, но тя знае, че вече е твърде късно за нея и започва да му разказва как е загубила вярата си в живота.

През 1936 г. Фани е в Испания със своите приятели – Джек Уинки и Клара Саутдаун, американци. Третият в компанията ѝ е Жак Мюрие, който „я обичаше и страдаше мълчаливо“. По това време в страната се води война между червените анархисти, които се борят за републиката, и самата държава в лицето на нейните благородници и кюрета. Четиримата пътуват в колата през дъжда и без малко не пропадат от разрушен мост. Пътят към един хан им показва закъснял пътник на магаре – самият Рикардо Ередиа. Петимата се срещат отново в хана и спътниците на Фани не пропускат да го подкачат заради сана му, а мис Хорн го защитава. Свещеникът принадлежи към „Дружината на Христа“ – орден, основан от духовния им баща Лойола.

В хана влизат и работници – шума и опасна компания. Единият от тях, Карлито, кани Клара Саутдаун на танц, без да съобрази етикета и подтикван от другарите си. Но тъй като той не е запознат с хладното безразличие на американците, предизвиква острият гняв на Джек и той го удря с металния си бокс в лицето, с което го ослепява. Настава оживление в хана и идват органите на реда. Като разбират какво се е случило, започва дело срещу американците. Докато тече месецът, Фани се разхожда из околностите с шофьора си Робинзон и разглежда забележителности. Тя първоначално не смята да отиде в съда, но размисля в последния момент и влиза насред заседанието, събирайки погледите в себе си. След нея идва отец Ередиа, който единствен отрича станалото да е по вина на Карлито и заявява пред съдията, че Фани ще потвърди думите му. Тя го прави за лична изгода и праща в затвора приятеля си, за да се издигне в очите на монаха.

След случилото се, Фани заминава в резиденцията на ордена при отец Оливарес да го разпита за Ередиа, прикривайки интереса си към него с необяснимо желание да се посвети на католицизма и да се запознае с основите на техния орден. Оливарес още тогава се усъмнява, но я снабдява с много книги по въпроса, които Фани използва, за да разбере по-добре своя монах.

Фани посещава Ередиа в училището, където преподава. Срещата е изненадваща и това вбесява Ередиа, но всички я посрещат учтиво. Тогава тя му предлага помощта си за лятото в Пеня Ронда, където има лагер за болни от петнист тиф. Ередиа отказва веднага, а Фани започва да издирва Мюрие, който е заминал с Клара Саутдаун. Щом получава писмото ѝ, той веднага заминава да я види, защото е влюбен в нея от години и опитва да я накара да ревнува като ухажва Клара. Мюрие също опитва да разубеди Фани, ала в крайна сметка двамата поемат на път, след като купуват оборудване за пътуваща болница.

Първоначално болницата и самата Фани не са добре дошли в лагера. Монахът опитва всячески да я прогони и ѝ предлага да отиде в съседния лагер, където също имат нужда от помощ, но тя отказва. По време на лечението, Ередиа изпробва нов вид ваксина срещу петнистия тиф, жертвайки много животи в името на други. Това не се одобрява от Мюрие, който е наясно с намеренията на Фани, но въпреки това остава с нея.

В лагера идват анархисти да убият отец Ередиа и Фани се спуска да го защити с цената на живота си. Другите жени също опитват да го спасят, но в крайна сметка започва война между червените и властта. Експлозии и куршуми летят навсякъде из лагера. Живи хора изгарят. Всичко завършва с масови разстрели на републиканци.

Числото на болните рязко се покачва. Парите за храна и медикаменти привършват, а орденът опитва да изцеди и последното останало богатство на Фани. Отделно, самата война става предпоставка за покачването на цената на зехтина и други продукти от първа необходимост. Виждайки всички така принизени, Фани с горчивина разбира, че същият този орден е използвал Ередиа, а и сам той, за да я предразположи да даде пари. Самият Ередиа ѝ казва, че той я обича, но не могат да са заедно, а когато я отхвърля, след като Фани го целува, илюзията ѝ за него се разбива и тя започва да го мрази и да гледа как всичко наоколо се срива. Мюрие по същото време се разболява и умира. Фани дори не може да присъства на погребението му, защото взима сънотворни.

Фани разговаря и с Оливарес, който се отмята от вярата си в ордена и казва, че всичко е лъжа, но тъй като на монасите им е наредено да се подслушват едни-други, Ередиа чува всичко и го прогонва. На следния ден Оливарес се обесва, но Фани проспива и това. Когато се събужда на следния ден, казва на прислужницата си Кармен да приготви куфарите, за да заминат всеки момент, но ѝ е нужен открит лист. Скоро след това научава, че брат Доминго е бил заловен. Преди това тя му е дала дрехите на Робинзон, за да избяга при червените, а сега се готвят да го разстрелят.

В целта си да спаси Доминго, Фани отива в града да моли дон Бартоломео, който отговаря за тази област, да го освободи. Той обаче отказва по свои си причини – чуди се как такава красива дама ще се застъпи за прост селянин, отколкото да му обърне внимание. Маркизът на Артиага ѝ казва на излизане, че единственият, който може да спаси Доминго, това е човекът, който е поискал екзекуцията му – Ередиа. Бясна, Фани хуква, но вместо да избяга от тълпата, тя се оказва точно на първия ред на страшната сцена. Доминго опитва да убеди хората в правотата на червените, ала бива убит с още двама. След тази сцена, Фани се връща в лагера и застрелва монаха.

Няма коментари:

Публикуване на коментар