понеделник, 10 октомври 2016 г.

Ивайло Петров - Хайка за вълци


Калчо Статев има две дъщери. Втората, Радка, той не иска да дава, защото му е нужна работна ръка, но сам Жендо Иванов идва да я иска дори без зестра. От там започват да викат на Статев – Солен Калчо, а преди това – Троцки, защото е пазач на лозята. На сватбата на Радка обаче се оказва, че тя е нечестна и баща ѝ дава замяна – 15 декара земя, за да не я връщат. След това той спира да говори. Майката на Радка я вижда за кратко, но усеща, че нещо с нея не е наред. Един ден тя умира – пометнала и кървяла до смърт. Калчо изживява смъртта ѝ много тежко. Проговаря на жена си едва когато кравата им ражда теле с краката напред. Въпреки, че отрича ТКЗС-то, Калчо редовно донася на милицията за провинилите се съграждани. Те му отмъщават, но той така и не издава кои са били. Жени най-малката си дъщеря Митка, жена му умира, а новият му зет се оказва работлив. Дори му изкарва карта за лов, след като Калчо страда от иззетата му пушка. Така той започва да прекарва време с дружинката в кръчмата, където опитват вина. Когато организират хайката, след като чуват за глутницата вълци, Калчо е повален от клон и умира в една партина.

Жендо е хайдутин. Първоначално е член на безименна чета, после става неин войвода. Представя се за хора на Карадемирев, заради което неговата банда си има проблеми с властта. Един ден отмъщават на един богаташ, който е посегнал на момиче, далечна роднина на едно от момчетата в четата. Взимат му парите, но богаташът се оказва близък на Карадемирев. Крайно отмъстителен, той намира Жендо и почти успява да го убие, но куршумът минава на сантиметър от сърцето му и той оцелява. По-късно се срещат, когато Карадемирев е заловен, а Жендо му дава вода като на дете. Когато се установява в селото, той първоначално никак не харесва Солен Калчо, но веднъж вижда дъщеря му Радка с пикьора Кунчо, за когото е чувал, че е женен и има две деца. Вижда ги да се срещат няколко пъти в царевицата и решава да му я поиска за снаха, не толкова да го избави от позора, а за да му вземе трите ниви, които са до неговите и които са останали напълно без грижи, след като Калчо ги е оставил изцяло на жена си. Когато Радка умира, той решава да върне земите на Калчо, стига да не влиза в текезесето, ала той го издава на властта и те му взимат нивите в полза на държавата, а Калчо правят стражар. Затварят Жендо, дори в бъчва го търкалят, но той отказва да подпише декларацията. Хората започват да си отиват от селото и да се местят в града. Включително и сина му – жени се за учителка и има две деца – Солват и Кат, кръстени на баба си и дядо си. Жендо все пак става текезесар, работи усърдно и скоро всичко си идва на мястото.

Николин го взимат млад и сирак в чифлика на Михаил Деветаков. Там се запознава с готвачката леля Райна, която му става като негова майка.

Иван Шибилев, който е по-млад от Николин, от малък е много добър с каквото и да се захване. Рисува и обожава киното. Привлича го силно сценичното изкуство, до което се докосва, благодарение на чичо Жорко, който е син на хазяите му, а и сценичен работник. Покрай театъра се запознава с красивата Вева, която обаче използва красотата си, за да си уреди живота и на искрените му чувства гледа хладно.

След смъртта на готвачката Райна, всичко в къщата се обръща с краката нагоре. Деветаков наема нова жена – Добринка, която сади раздор. Деветаков дава ¾ от имотите си на общината и едва успява да поддържа стопанството си. Дядо Коньо много краде. В чифлика живеят Мамат и Клара, които са избягали от Будапеща, благодарение на Каров, който е българин. Той ги води в Бия, а после изчезва. В чифлика идват гости, сред които е г-жа Мишона. Тя съветва Николин да преспи с генералшата Сърмашикова, тъй като и тя самата се е продавала за кило брашно. В миналото е работила в адвокатска кантора, но забременяла от сина на адвокат Горашов. Той ѝ плаща да махне детето, тя го лъже, че не го е махнала, хвърля му парите в лицето и тълпа от хора го смачква, опитвайки се да грабне нещо. С останалите пари Мишона отива в София, където си наема жилище и става сводница на две семейства – Сърмашикови и Илиеви, които в крайна сметка разбрали, че не е никаква богаташка, но били зависими от нея.

Един ден трите жени – Фени, Мишона и генералшата идват заедно, скарват се, а няколко дни след тяхното заминаване Деветаков се самоубива. На погребението му идват единствено дядо Старви, мъжа на леля Райна, Малат, г-жа Клара и Николин.

Николин получава чифлика и земята, но не се чувства удобно и решава да иде да живее с Илко Кралев в града. Да се грижи за него, защото е болен от туберкулоза. Но така се случва, че Мона го задържа, прелъстява го и се женят, а баща ѝ, дядо Мацко, с котешкия си нрав, се разполага като господар с мебелите на мъртвия Деветаков и бедняшкия му дом става гротесков и хората му се присмиват. Николин обаче не чува и вижда нищо от това, защото е дълбоко влюбен и верен на жена си. Детето се ражда седмаче и това предизвиква слухове.

След изчезването на Вева, Иван Шибилев е приютен от актрисата Даря. Живее с нея известно време и с родителите ѝ, докато мъжът ѝ не се връща. След боя им, той не чува повече за нея. Тя е и жената, която го разкрепостява, но по някаква причина, когато се връща при Мона, той изпитва към нея платонически чувства. Поне до сватбата на приятелката ѝ Радка, когато я води в колибата на Солен Калчо. След това тя забременява и започва да отпраща кандидатите за жениха, надявайки се Иван Шибилев да се върне и да се оженят. След два месеца вече много ѝ личи, че е бременна и тя се вижда принудена да прелъсти Николин, който, макар и на 27, е невинен и чист. След като се ражда детето, Мона се среща тайно с Иван Шибилев и минава една година преди Николин да започне да подозира толкова очевидни неща. Хората от селото започват да говорят, да намекват на Николин и да пращат анонимни писма на Мела кой е истинският ѝ баща. Мона умира, след като се разболява и тръгва с каручката за доктор, но бива самзана под колелата ѝ. Едва след смъртта ѝ Иван Шибилев започва да се интересува от дъщеря си. Николин забелязва колко много си приличат двамата, но за него тя е само негова дъщеря. Като пораства, Мела заминава из града и пътува с театъра. Не е особено талантлива, но Иван Шибилев я подкрепя неотлъчно. Николин непрестанно тръпне, очаквайки малкото момиченце, което помни, да се върне при него.

Когато организират хайката, Николин Рогльото (както му лепват прякор) пита Иван Шибилев дали е истина онова, което се говори са селото. Той признава и Николин смята, че от страх се е прибрал в селото, но когато го намира след час, той е измръзнал до смърт.

Илчо Кралеч се среща случайно с Нуша Пашова в автобуса. Те започват да се виждат и в крайна сметка се влюбват. Стоян Кралев, братът на Илво, е против това. Обвинява бащата на Нуша в престъпление, а Илчо опитва да го оневини. На всичкото отгоре той е болен от туберкулоза и не вярва напълно, че би могъл да има бъдеще с Нуша. Обстоятелствата така се подреждат, че баща ѝ умира в затвора, а Илчо оздравява. Нуша обаче се разболява и скоро умира. Стоян става важна клечка за партията и не се свени да отстрани всеки от пътя си, дори това да е собственият му брат. Илчо успява да се срещне с брата на Нуша, Лекси, който бил пратен на тайна мисия в чужбина.

Киро Джелебов получава прякора Вървинамайната си, след като на власт идва ТКЗС и Стоян Кралев опитва да го принуди да подмине членството в партията. Джелебов предпочита да остане безпартиен, но не може да вземе листове с разрешение тримата му синове – Марчо, Аньо и Димчо да следват в университет. Един ден го привиква, а Джелебов се връща вкъщи, започва да пише на хартия, че дава всичко, което има, когато мастилницата пада и той тръгва нанякъде, напълно загубил ума си. Взима лопата и се заравя наполовина до кръста и започва да бълнува Господ и как той иска от него да пирнесе в жертва първородния си син, както е историята за Аврам. Един човек вижда Киро Джелебов случайно, мисли че е посечен на две. Идват хора, изравят го и той се оправя до няколко седмици. След този случай Марчо заминава за София с надеждата, че ще учи без лист, но се оказва в Западна Германия и Анцо разбира, че е станал политически беглец. От партията започват редовно да привикват него и баща му, да ги унижават. Димчо се прибира от казарма, печели си слава на фустопоклонник, но се влюбва в добро момиче. Родителите ѝ отказват да я дадат заради лошото име на семейството му и те двата бягат. Аньо има един неуспешен брак, но после намира правилната жена, макар свекърът му да е склеротичен и да го мрази. Киро Джелебов мрази Стоян Кралев и смята, че всички злощастия в семейството му са по негова вина. Сближава се с него и едва ли не му става слуга. След пет години между тях няма нови стълкновения, но тогава се получава телеграма за смъртта на Марчо и три дни по-късно, когато се организира хайката за вълци, Киро записва в библията, където неговите предци държат сметка за всичко важно в семейството, че именно той е убиецът на Стоян Кралев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар