понеделник, 30 януари 2017 г.

Уолтър Скот - Роб Рой


В края на живота си разказвачът пише мемоарите си до своя приятел Трешъм за най-великото приключение в живота му – срещата с легендарния Роб Рой. Началото на разказа започва с това как Франсис Озбълдистън е на около 20 години. Той се връща в Лондон при баща си, който го вика, за да му предаде семейния бизенс. Франк обаче не споделя ентусиазма му, сметките му са нещо далечно и чуждо, по душа той е поет и от срам бащата на Франсис го праща в имението на своя баща в Шотландия да си дири късмета сам. Така Франсис заминава и оставя баща си сам с довереника му – г-н Оуън.

По пътя Франсис среща един човек с голям куфар. Този човек държи на куфара си повече, отколкото на живота си. Много е страхлив и Фансис не пропуска момент да го подкачи само за да види стреснатото му лице. Двамата отсядат в един хан, където Франсис за пръв път се среща с г-н Кембел, който му прави голямо впечатление. Щом вижда смелият Кембел, спътникът на Франсис веднага иска да тръгне с него, но Кембел отказва.

Франсис наближава мястото, където е замъка Озбълдистън Хол (Замъка на мчеките). Попада насред лов на лисици, където за пръв път вижда прекрасната Дайана Върнън, която язди не по-зле от всеки мъж. Там те се запознават. Прави му впечатление, че тя е твърде словоохотлива за 18-годишна, че е много начетена, но и с огромно самочувствие. Тя му казва, че един от многото ѝ братовчеди, Рашли, ще бъде пратен на негово място в Лондон да помага на баща му с фирмата и че такава е била договорката между бащите им.

Сър Хилдербранд, а и неговите синове, не се радват особено от появата на Франсис. Те се присмиват на язденето му и го взимат на подбив, защото не може да пие. Същата вечер, докато се разхожда в градината, Франсис се запознава с Андрю Феърсървис. На сутринта излиза с братовчедите си на лов. Г-ца Върнън го пресреща и му съобщава, че е бил обвинен в кражба – че е задигнал куфара на някой си Морис. Двамата с Върнън веднага отиват при местния съдия, където срещат Рашли, който тъкмо си тръгва. Вече е обедно време и съдията се е отпуснал, пийвайки си. Упреците на Дайана събуждат Джобсън от алкохолния ступор и той ще, не ще си признава, че обвиненията били донякъде скалъпени и че всъщност хората, обрали Морис, били двама, но единият били някой от момчетата Озбълдистън.

Казват на Морис, който също е там, да каже със сигурност дали е бил Франсис. В това време влиза Камбел. Той го кара да признае истината и съдията изгаря в камината листа в обвинението.

Дайана и Франсис започват да се срещат в библиотеката, където никой от останалите членове на семейството не пристъпва (освен Рашли). Франсис разбира доста неприятни неща в последствие – че Рашли държи по някакъв начин Дайана на каишка и че тя е длъжна да пази неговите тайни; че тя е обещана на един от синовете на сър Хилдербранд, вероятно Торнклиф, защото е най-голям, и че ако откаже да се омъжи за него, трябва да иде в манастир против волята си. Като научава тези неща, Франсис започва да пие и се отдръпва от Дайана, което особено я дразни. Тя не пропуска да го разпита, защото е наранил гордостта ѝ. Франсис отказва да ѝ признае истината и тя го моли все пак да си останат приятели.

Скоро идва време за заминаването на Рашли. Всички са хладни към него, дори собственият му баща. Дайана се изпъска, нарича го лицемер и, наистина, в лицето му, фигурата му, говора му, дори в образованието му (той е бил подготвян за свещеник) Франсис намира нещо нередно.

Франсис заживява скучно в замъка, докато един ден Андрю му разказва странна история, според която Рашли е измамил баща му и е задигнал ценни книжа със себе си, свъздавайки такъв хаос, че Франсис трябва веднага да замине, за да реши въпроса. По същото време Франсис вижда, че в библиотеката има още някого с г-ца Върнън. Това го води до луда ревност.

Франк пише писмо на Оуън, за да разбере какво точно се случва. Получава малко пари по пощата, но разбира, че както не получава всички писма от Оуън, така и самият Оуън не получава неговите. Друго впечатление му прави отец Воън, който е близък с Рашли и понякога го вижда из замъка. Дайана е онази, която склонява Франк да замине веднага, защото тя познава добре Рашли и на какво наистина е способен. Дайана казва същи, че ще иде в манастир и че вероятно ще се видят само още веднъж, за последен път. Франк разбира, че има нещо между Дайна и Рашли, че той вероятно я иска за съпруга и по някакъв начин я държи на каишка, но дългът към баща му повелява да тръгне.

Късно вечерта отива при Андрю, молейки го да му стане водач. Двамата тръгват рано сутринта. Андрю се оказва изключително своенравен, устат и обидчив. Дори съумява да открадне коня на Торнклиф с намерението по-късно да го ползва за откуп, ала щом с Франк стигат до Глазгоу Андрю трябва да остави коня и да го замени с подобие на кон, за да не си навлече гнева на местния съдия.

Андрю и Франк отиват на църква, но вместо да влязат пред главния ход, като всички останали, слуагата го води в подножието, където има друг свещеник и се води друга служба. Франсис е изнервен, не може да се съсредоточи, когато един непознат му казва в гръб да се срещнат, защото могъл да му помогне. Срещат се на един мост късно вечерта, странникът отказва да се разкрие, но все така повтаря, че иска да помогне на Франк. Непознатият го води в затвора, където са затворили Оуън. Помощникът на бащата на Франсис разказва цялата истина и когато Франк опитва да напусне със спътника си, идва съветник Джарви. Той заповядва да заключат вратите и разкрива самоличността на тайнствения спътник – това е Камбел, по-известен в Шотландия като Робин Макрегър или Роб Рой. Камбел и Джарви са далечни братовчеди. Камбел му дължи пари, за които съветникът му напомня. Заради родството им, Камбел заставя Джарви да ги пусне, въпреки че съветникът от дълго време иска да види Камбел в затвора, въпреки че два дни по-късно той все пак ще съумее да избяга.

Мати, слугинята на Джарви, помага на Франк да се върне в гостилницата, след като напускат затвора. По съвет на Джарви, Франк отива в двора на колежа, където среща Рашли и двамата кръстосват шпаги, ала Камбел идва навреме да ги разтърве.

Франк получава известие от Роб Рой да се срещнат, за да му помогне с документите, които е откраднал Рашли. За тази цел Франк заминава с господин Джарви и Андрю за Горна Шотландия. Още на първото ханче става спречкване с местните, които се оказват и приятели на Роб Рой. В ханчето веднага след това идва един капитан, който казва, че имал заповед да залови един млад и един възрастен човек и той припознава Франк и съветника в това описание.

Войниците на капитана залавят Дугъл, който е бил един от гостите в ханчето. Те го принуждават да каже къде са хората на Робин. Дугъл признава всичко, но както става ясно по-късно, той е бил пратен да каже именно това и да се престори на предател

Когато отиват още по-навътре, разбират, че Роб Рой е бил заловен. Франк, Андрю и г-н Джарви се оказват насред сражение. Капитан Тортън и хората му се бият с шотландците, Андрю бяга на една скала, съветник Джарви увисва с главата надолу, а Франк се опитва да намери покровителството на победителя (съотвено капитан Тортън или Дугъл).

Шотландците надделяват и тогава се показва техният водач – жената на Роб Рой, Хелън, от която и сам той се страхува, но нейният характер е изкован от горчивината и обидата, която е изпитала през годините. Веднага след победата към тях се присъединява друг отряд от шотландци, сред които са и двамата сина на Роб Рой. Те казват, че той е бил заловен, майката ги кълне. Те водят със себе си Морис, когото са искали да разменят за баща си, но Хелън нарежда да му вържат камък за крака и да го пуснат в езерето да се удави, защото именно заради него Роб Рой е попаднал в капан.

След това зрелище, съветник Джарви постоянно нарича Хелън своя братовчедка и я обсипва с ласкателства, за да не си навлече гнева ѝ. Хелън е непреклонна. Пуска единствено Франк да каже, че ще разменят капитан Тортън и хората му за нейния мъж. Когато намира отряда на майор Галбрейт, той отказва да направи размяната, ала Роб Рой намира начин да избяга като заплашва война, който го държи. Скача в една река и докато войниците тръгват след карирания му шал, който тръгва с течението, той успява да избяга.

По пътя наобратно, Франк бива пресрещнат от двама конниц. Единият е г-ца Върнър. Тя му дава откраднатите от Рашли документи. Франк не вижда лицето на нейния спътник, но по гласа и държанието му разбира, че той може би е бъдещият ѝ мъж и това му раздира сърцето. Роб Рой среща отново Франк и двамата отиват в същото ханче, където биват радостно посрещнати и нагостени обилно. Събират се с Джарви и Морис. Джарви и Робин си оправят сметките. Хелън идва и предава на Франк един подарък от Дайана – пръстен. Франк разбира, че тя е била съвсем близо до него и че не е могъл да се сбогува с нея, но разбира, че и тя има чувства към него.

Франк се прибира. Среща се с баща си. По това време избухва голямо въстание. Франк и баща му си вадят паспорти, връщат се безопасно в Лондон, но след това се случват много важни събития – един по един синовете на сър Хилдебранд умират, много скоро и той ги последва, а замъка и всичко свое остава в наследство на Франк. Когато той отива с Андрю да види имението си, в библиотеката среща Дайана и нейният баща, които се укриват. Той иска да им помогне. Вечерта идва съдия Джобсън. Рашли успява да залови Дайана и баща ѝ, докато се опитват да избягат през задния вход, но хората на Роб Рой препречват пътя на каруцата, с която опитват да ги откарат. Роб Рой дори промушва Рашли и той умира, хвърляйки проклятие на Франк, който въпреки стаената си омраза към него, опитва да му помогне. Тази вечер е последната, в която Франк среща Роб Рой.

По-късно той чува, че бащата на г-ца Дайана се разболял и починал и тръгва на път за Франция, за да я вземе от тамошния манастир и да я направи своя жена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар