сряда, 10 май 2017 г.

Антон Страшимиров - Свекърва


Велчо-Свилен – чиновеник

Дечка – жена му

Костанда – майка на Свилен

Баба Неделя – квартирантка

Дафинка – дъщеря на Неделя

Дойчинов – годеник на Дафинка

 

Дечка е в деветия месец, но нейната свекърва Костанда не я оставя намира. Постоянно я кори за всичко, намира ѝ грешки и непрестанно се жалва колко ѝ е труден живота и как никой не я уважава. Дечка не може да понесе това и излиза.

Започват родилните мъки. Ражда се момченце, въпреки че Костанда е искала внучка.

На гости идват майката и братът на Дечка. Братът не крие презрението си към Костанда, защото знае как се държи наистина към сестра му. Костанда обаче не спира да хвали снаха си.

Дечка не може повече да живее в дома на мъжа си и да търпи малодушието му, затова си взима детето и бяга при брат си. Костанда започва да я плюе, а в този момент Дафинка от долния етаж започва да разговаря със Свилен. Той намира утеха в разговорите с нея и бърза да ѝ се обясни в любов. Велчо иска да се омъжи за нея, затова бърза да се разведе, а Костанда разбира каква беля си е навлякла. Дафинка започва да командва Велчо, дори заключва Костанда, когато идва едно момче, пратено от Дечка, да вземе свидетелството ѝ.

Докато е заключена, идва годеникът на Дафинка, който е поручик и тя, въпреки че е мислела да го напусне, му дава сърцето си.

Дечка идва, отключва Костанда, а тя се хвърля в краката на снаха си и я моли да се върне у тях.

Костанда и Велчо отиват на гости при семейството на Дечка, където Костанда обещава тържествено да не я тормози повече, само и само да си върне внучето. Идват Дафинка и поручика. Накрая всички вечерят заедно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар