сряда, 10 май 2017 г.

Антон Страшимиров - Вампир


Малама ханджийка

Вела – дъщеря

Дядо Марко – кмет

Марковица

Жельо – техен син

Динко – коняр

 

Склон на балкана.

Вела се връща в компанията на една своя приятелка и среща Динко. Присъединяват се Жельо и още двама ергени и едно момиче. Вела казва, че трябва да им направят люлки, но Динко отвръща, че времето е лошо. Динко е коняр и слуга на майка ѝ, а Жельо е кметски син. И двамата харесват Вела.

Жельо обаче се опитва да я спечели. Постоянно е около нея. Тя му разказва за трагична любовна история за „Прореза“ – как едно момиче било желано от много ергени и казало, че който го пренесе до „Прореза“, без да спре за почивка, ще се омъжи за него. Едно болнаво момче го направило, но стигайки върха, починало, а момичето – след него, от мъка.

Времето става по-лошо и всички си тръгват. Вела и Жельо се оказват сами.

На същия склон се появяват родители на Жельо. Спомнят си за нещастната му първа любов и за това как е заминал за Румъния. Кметицата си забравя наниза. Малама ханджийката идва да търси дъщеря си и побеснява, когато Динко ѝ казва с кого е била последно. Тя намира златния наниз и го взима.

В това време плисва дъжд. За да се скрият, Вела и Жельо остават сами. Той ѝ се обяснява в любов и обещава да не ѝ посегне без нейно разрешение. Вела се сърди и му пропомня, че Кръстанка е починала заради него. Той ѝ казва, че това е станало не по негова вина, а заради грозни слухове. Той я обичал, но след като заминал, баща му пуснал слухове за нея, тя се омъжила за друг и починала скоро след това. Като чува истината, Вела обещава на Жельо да стане негова.

Кметът и кметицата се връщат да потърсят наниза, срещат Динко и дядо Марко се сеща, че Малама е взела жълтиците. Отива със стражар в хана. Тя прави сцена, отрича всичко, а след това, като разбира, че Вела е била с Жельо, насила решава да я омъжи за Динко.

До деня на сватбата Жельо се навърта около кръчмата, опитва да разубеди Вела и да избяга с него, но тя повтаря, че сватба не се връща. Той дори вика майка си да му помогне, след като Вела му връща наниза, ала кметицата не успява да разубеди Малама.

Месец след сватбата Малама все така кори Вела, че гони мъжа си и той спи с конете. Идва Жельо, пиян, иска още, дори само една чаша вино и предлага в замяна наниза с жълтици. Вела гони Малама, за да поговорят насаме. Жельо не се сдържа, целува я, прегръща я и си тръгва. Веднага след него идва Динко, който е видял всичко. Той се кълне, че ще се върне, когато най-малко очаква, след което си заминава.

Скоро след това тръгва новината, че Динко е мъртъв – намерили са дрехите му и някакви кости. Късно вечерта след помена Жельо идва при Вела. Точно тогава ги нападат разбойници. Убиват Жельо, отвличат Вела и я предават на Динко, който е един от тях. Той ѝ казва, че сега ще бъде жена на вампир. След като разбойниците си тръгват, една от бабите на помена отключва Малама (Вела я е заключила, за да се срещне с Жельо тайно) и тя, и една от бабите започват да крещят „Вампир!“

Няма коментари:

Публикуване на коментар