сряда, 1 юни 2016 г.

Димитър Димов - Тютюн - 2 част



1.

Немците нахлуват в България през пролетта. Борис е зает с планове за „Никотиана“, докато Ирина вече е станала любовница на фон Гайер. В София той ѝ ходи на гости тъкмо в деня, когато започва бомбената атака. Първоначално никой нищо не иска да направи, тя дори отменя смяната си в болницата, но после фон Гайер напуска с Лихтенфелд и я оставят пътьом в болницата, след като тя е почувствала угризение, но там вече няма никого.

 

2.

В селото Джони все още държи кръчмата си, но вече има друго отношение, включително и към Стоичко Данкин, от когото му е дотегнало. Стоичко идва да поиска заем за сина си, но Джони му отказва и той си тръгва ядосан. Динко и сестра му получават писмо от Ирина. Той все още я обича, но едновременно с това я ненавижда. Тя иска да продаде имотите на баща си тъкмо в момент, когато не бива. Динко се среща и с ветеринавя, който му носи оръжие.

 

3.

Борис все още обожава майка си и често я навещава. Една вечер тя го кани на трапеза и идва неочаквано брат му Павел. Двамата се шегуват и говорят за незначителни неща, докато тя е наблизо, но щом се оттегля, те веднага стават сериозни. Павел иска от брат си да освободи негов приятел от затвора, както и да му даде ключа от вилата си в Чамкория, за да се скрие там. Борис му обещава всичко, стига да запази живота му.

 

4.

Мария е в последния стадий на болестта си и умира преди пристигането на Ирина. След смъртта ѝ, Ирина има чувството, че мъртвата е още във вилата и се опитва да я прогони. Тя праща прислужницата и тялото да го балсамират в София до завръщането на Костов и Морев. Минават пет дни от смъртта ѝ и една вечер идва Павел. Той е изпълнен с недоверие към Ирина, но тя го харесва. Дори му разказва истината за смъртта на Стефан и преди да си тръгне го пита дали ще се върне пак.

 

5.

Идват другари от комунистите да отведат Павел при лагера, но лагерът го няма. Там ги чака някой си Андон, който им казва, че насам идвала пехота с минохвъргачки, а останалите се преместили към Пещерите.

 

6.

Динко не може да превъзмогне, че не е успял да убие Борис, а вместо това е изгубил трима души. Павел се среща в Лукан, но постоянно мисли за срещата си с Лила, с която не са се виждали от 12 години. Варвара, която смята за себе си за най-безполезна сред комунистите и за най-досадна, разказва на Лила как Павел е срещнал Ирина. Майорът, Лила, Павел и Лукан връщат Динко на служба, въпреки провала му.

 

7.

В горещ ден колона от военни върви по шосето, а отпред е колата на Борис и Ирина. Морев се бои да не го нападнат отново, макар на това място да е равнина. Ирина изпитва все по-силна антипатия към него и порока му, но в същото време е студена и непроницаема, изцедена от развратния си живот. Тя му разказва за срещата си с брат му, Павел. Двамата отиват заедно за голяма сделка в Гърция при г-н Кондоянис. Той идва на вечеря, търгува с Борис, но иска много повече пари. Борис, по съвет на Ирина, не отстъпва от позициите си, а Кондоянис обещава скоро да вземе решение.

 

8.

Г-ца Дитрих вика барон Лихтенфелд при себе си – получило се е повиквателно. Той първоначално отказва, а после моли Прайбиш да го замести, но той отказва, защото има четири деца и не е стар ерген като него, който не върши работата си дори наполовина толкова добре като него. Фон Гайер върви по улиците и мисли за упадъка. Среща Ирина и я придружава за моторна лодка, но после ѝ обещава да поиска и двамата тръгват из града. По-късно фон Гайер влиза в склада на Немския папиросен концерн, където се сдръпва леко с г-ца Дитрих. Тя иска да докладва за сделката на Борис с Кондоянис, но фон Гайер ѝ казва, че тя има отношения с Германия по друг път – през Холандия и тя скланя. Ирина говори с генерала, но отрича за сделката с Кондоянис. По-късно говори и с Борис. Казва му, че ще пътува за острова с фон Гайер на другия ден. Тази новина го изкарва от кожата му. Той започва да я обижда и да я заплашва, че ще вдигне скандал, а тя го заплашва с развод и той скланя, защото тя му е по-нужда от всякога. Ирина изпитва известно задоволство за това, че за пръв път от 12 години тя е по-важна от „Никотиана“. След скандала, Ирина моли Костов да я придружи като параван до острова.

 

9.

На острова Костов се разделя с Ирина и фон Гайер, които отиват в хотела, а той – при Кристало, която държи нещо като публичен дом. По пътя среща малко момиченце със сини очи и червена коса. Разпитва го и го води при Кристало да го нахрани. Възрастната гъркиня познава детето – майка му е мъртва, а баща му е моряк. Отглежда го Херакли, вечно пияният му чичо. Въпреки че не харесва мърли, Кристало се грижи за нея и дори ѝ преправя една своя рокля. Аликс обаче е болна от тропична малария. Костов отива веднага при Ирина за помощ. Тя първоначално отказва, но после отива да прегледа детето. Костов и Ирина отиват при военния лекар за кардиазол. Военният лекар се оказва старият познат на Ирина – Бимби.

 

10.

Фон Гайер разсъждава за войната и своята бездуховност. В това време Ирина и Костов отиват при Херакли, чичото на Аликс. Купуват я за няколко бутилки ракия. По-късно фон Гайер разговаря с Костов за Аликс, среща Ирина, която е била с Бимби, а накрая отива в Немския папиросен концерн, където разбира, че Прайбиш е бил пратен в армията, защото барон Лихтенфелд се е оженил за г-ца Дитрих и двамата са заминали на меден месец. На вечеря Борис проявява любопитство към Аликс и предлага на Ирина да си осиновят и те, но това само я дразни.

 

11.

Папиросната фабрика на Кондоянис. Борис отказва да подпише документите, защото има много неточности в договора, които вижда на око. Неговата акуратност дразни Кондоянис, а и присъствието на гестапо, които го дебнат отвън. Борис обаче чувства силен пристъп на треска и с Костов се връщат в Кавала. Кондоянис тръгва пеша, но от гестапо го настигат и го прибират. Той обвинява за това Малони, който според него е техен доносник. Като се прибират в хотела, Борис се влошава и Костов отива да търси лекар. Има само един, военен, но той е доста нервен и отказва да преглежда цивилни. Костов го принуждава, но Борис изпада в кома и започва да бълнува, разкъсван от гузната си съвест. Борис се съвзема и му водят свещеник да го наглежда. Борис принуждава Костов да потърси гърка, за да сключат сделката по-скоро. Костов среща Малони и той му казва за залавянето на Кондоянис. После му помага да се свърже с Ирина и да ѝ каже за Борис през една от немските централи. Със свещеника Костов отива в публичен дом, наречен „библиотеката“, от където да се обади отново на Ирина да не идва. Ирина обаче тръгва сама с колата.

 

12.

Варвара се събужда преди всички и следи дори македонеца Ляте дали си върши работата правилно. Запознава се със сина на Стоичко Данкин, когото наричат само „Данкин“. При тях идва капитан Джинс от английската армия, съпровождан от някакъв грък. Викат Варвара да превежда и те си говорят на немски. Шишко се затруднява с четенето на картата и позволява на Динко да заеме мястото му. Двамата обаче усещат, че англичанинът се опитва да ги преметне, затова застрелват гърка, а него залавят. Отрядът на Шишко тръгва, разделен на групи към мястото с цистерните бензин. Те трябва да го запалят, преди немците да го приберат. По пътя Джинс опитва да подкупи Ляте, а той в отговор го застрелва. Отрядът тръгва на бой.

 

13.

Варвара е в отряда на Мичкин, които пазят шосето и имат задача да го минират, ако дойдат немци. Варвара обаче иска да иде в отряда на Динко. Тя отива въпреки забраната на Мичкин и започва да се обяснява в любов на Динко във възможно най-напрегнатата минута. Варвара се връща, но пак иска да тръгне, когато изведнъж по шосето слиза кола с цивилни. Вътре са Ирина, Костов, фон Гайер и трупът на Борис, увит като пакет на задната седалка. Мичкин си спомня, че Ирина някога е помогнала на детето на сина му в снежна виелица, когато никой друг не е искал и изпитва нужда да я пусне. Обещава да задържи само германеца, ала тя се застъпва за него. Фон Гайер обаче пуши примирено и не се страхува пред смъртта. Костов получава  пристъп на гръдна жаба. Варвара се връща след малко да докладва и разтреперана казва, че Динко е сериозно ранен. Отвеждат Ирина в превързочния пункт, където материалите са много оскъдни. Тя вижда, че няма надежда за Динко и остава с него в последния му миг, признавайки гласно, че са братовчеди.

 

14.

Отрядът успява да запали бензина. Шишко заповядва да защитават могилата, докато не се даде сигнал с червена ракета. Случват на засада от бели андарти в тила. Мичкин и още няколко души остават сами да пазят фронта и се излагат на сигурна смърт. Немците обстрелват могилата с минохвъргачки, а Шишко заповядва никой да не стреля, докато те не се озоват достатъчно близко. Тогава той стреля по тях с картечницата и се свлича от могилата, където продължава да стреля, но по него хвърлят мина и той умира.

 

15.

Ирина и Костов карат трупа в Кавала. Ирина го моли да се погрижи за погребението. Костов разбира, че на Аликс ѝ остава само ден живот и моли лекаря да остане с нея. Виктор Ефимич, слугата, се е напил до козирката, но въпреки това Костов го праща да потърси ковчег и свещеник. Той среща на улицата възможно най-бедният, пропаднал и безбожен свещеник. Кристало измива и подготвя трупа на Борис, който е започнал да се подува от жегата. Тя го оплаква, викайки и това изнервя Ирина до тогава степен, че тя си изпуска нервите. Идва Ефимич със свещеника и две момчета - намерили са обикновен ковчег с употребявани дъски. Погребението се съвсем скромно и нито един от присъстващите не скърби истински за Борис. Дори на дървения кръст пишат името му с тебешир, а свещеникът се заканя, че няма да го напише с боя на следния ден, а ще остави този гроб безименен. Връщат се с каручката, но има митинг и ги свалят. Костов среща някой си Леонидес, на когото в миналото е помогнал и сега той му се отплаща като му прави три паспорта за България. Аликс умира, а Костов заминава с Ирина и слугата, оставяйки на лекаря, свещеника, Кристало и домакините си всичките си пари и запаси в къщата. Прибират се с лимузината в София, без дори да се отбият в родния град на Ирина и Борис.

 

16.

Ирина се връща във вилата в Чамкория и вика Мичкин при себе си. Той е изпълнен с досада от тази среща, но се учудва от молбата на Ирина – тя иска да я свърже с Павел. Той ѝ праща кола на следния ден, която я отвежда в София заедно с нейната слугиня. Там отсядат в бившата къща на татко Пиер, която сега е генерален щаб на комунистите. Там Данкин се държи студено и резервирано с Ирина, дори самият Павел, който се бои какво ще кажат хората му за отношението му към тази жена. Ирина отива да навести Костов, но той се е самоубил. Ирина се прибира и среща Павел. Той е взел архива на Борис и вече знае за аферите и тъмните сделки на „Никотиана“. Това я води до нервен срив и тя припада. Лекарят, който се грижи за нея, се оказва също неин колега от университета. Така си припомня дните отпреди да срещне Борис. Той иска да я убеди да стане част от тях, да лекува болните, но тя не иска нищо да си припомня, защото вече вижда края. Лила идва да навести Ирина. Тя е търпелива и внимателна, докато Ирина е рязка и несдържана. Лила разбира, че Ирина има чувства към Павел, но това не я притеснява. Ирина иска да ѝ изкарат паспорт, но Лила отказва. Павел отвежда Ирина в родния ѝ град и се сбогува с нея, знаейки че се виждат за последно.

 

17.

Павел посреща края на войната в Словения. Всички около него са се променили. Той прави обиколки, разговаря с капитан Денев и Варвара, а после прочита писмото от Данкин, в което пише, че Ирина се е самоубила. Последните му мисли са отправени към Лила и гълъбовите ѝ очи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар