петък, 29 септември 2017 г.

Джейн Остин - Гордост и предразсъдъци


Семейство Бенет живее в провинцията и най-големият им проблем е да оженят петте си дъщери. Джейн е най-голямата, най-красивата, най-добрата, Елизабет – главната героиня – весела, начетена и умна, Мери – суха и без таланти, Кити обича да подражава на Лидия, докато самата Лидия е ленива, многословна и невъзможна.

Майката се вълнува от пристигането на нов наемател – г-н Бингли, който идва заедно със сетрите си и най-добрия си приятел. Г-жа Бенет моли мъжа си да бъдат представени пред Бингли, надявайки се той да хареса някоя от дъщерите ѝ.

На първия бал Елизабет се среща с Дарси, но веднага си вади погрешни изводи за него заради хладното му държание и най-вече защото дочува как Бингли предлага на Дарси да танцува с Елизабет, но той отвръща, че тя не била достатъчно привлекателна за него.

Между Бингли и Дарси (28) има силно приятелство. Бингли може да е наивен и добродушен, но Дарси го цени, въпреки че е негова противоположност – сериозен и горд. Елизабет също има своя близка приятелка – Шарлот Лукас, която е вече на 27 (Елизабет е на 21) и чувства, че е в тежест на родителите си.

При втората си среща с Дарси, Бингли вече ухажва Джейн, а г-жа Бенет открито говори за брак, което дразни Елизабет.

Каролайн и Луиза Бингли канят Джейн на вечеря след втория бал. Г-жа Бенет настоява тя да язди до имението, въпреки че навън ще вали. Както и се надява, Джейн заболява и остава за по-дълго в имението. След няколко дни Елизабет отива при нея. Няма изгледи скоро да се оправи, затова Елизабет остава на гости. Вечерите прекарва в компанията на сестрите на Бингли, самият Чарлс Бингли и Фицуилям Дарси. Каролайн не престава да обсъжда отвратителния външен вид на Елизабет пред Дарси, за да му се хареса, а той, въпреки че първоначално е казал ужасни неща за нея, започва да променя мнението си за нея.

В един от разговорите Дарси казва на Елизабет, че не може да прощава грешките на хора, а също така споделя идеала си за жена.

Г-жа Бингли и две от сестрите идват да посетят болната и Елизабет. Когато Джейн се оправя, Елизабет моли да пратят карета, но майката отказва. Въпреки това с Джейн си тръгват и биват посрещнати особено хладно от майка си.

На следващия ден г-н Бенет съобщава за пристигането на нов гост – техен братовчед на име г-н Колинс. Той ще наследи имението след смъртта на бащата и ще може да изгони жените, когато си пожелае. Г-н Колинс е едър и невероятно досаден с многословието си. Той е излязъл в почивка специално за визитата си, иначе работи в енорайшия в Розингс (имението на лейди Катрин, която е леля на Дарси).

Г-н Колинс прави много лошо впечатление на всички, но той идва с една цел в дома на семейство Бенет – да направи една от дъщерите своя жена. Веднага се спира на Джейн, но майката го кара да размисли, като му казва, че с г-н Бингли вероятно скоро ще се съберат и той бързо прехвърля чувствата си върху Елизабет.

Сестрите се запознават с Уикъм – невероятно мил и красив военен, който е отседнал е Меритън (близкия град) заедно със своя полк. Докато са заедно, Бигли и Дарси минават с конете си. Срещата е необичайна. Уикъм ги поздравява, но и двамата подминават. По-късно Уикъм разказва на Елизабет, че баща му е работел като иконом в Пембърли (имението на Дарси) и че бащата на Дарси му е завещал определена сума и място в енораршията, но след смъртта на стария Дарси, той е бил лишен от полагаемото и прогонен.

Балът в Недърфийлд. Г-н Колинс кара Елизабет да танцува с нея първите два танца, а тя не спира да мисли за Укиъм. Когато отиват на бала, разбира, че той въобще не е там. Налага ѝ се да танцува и с Дарси, на когото споменава за познанството си с Уикъм. Това особено го дразни и след хапливата забележка на мис Бингли, тя продължава да смята, че Уикъм е жертва на гордостта на Дарси.

През остатъка от вечерта на бала роднините ѝ не спират да се излагат – Мери пее и свири ужасно, баща ѝ едва я спасява от срама; майка ѝ говори открито за брака на Джейн с Бингли; г-н Колинс пренебрегва етикета и сам се представя на Дарси, въпреки че е нископоставен – той смята, че санът и познанството му с лейди Катрин са достатъчни.

На следния ден г-н Колинс прави предложение на Елизабет. Той първо иска разрешение от майка ѝ, а после отива при Елизабет и започва един дълъг монолог за това колко бил влюбен и как добре щял да повлияе брака на кариерата му. Елизабет отхвърля предложението му, но той продължава да настоява. Елизабет губи търпение, не зная как да го разубеди. Накрая нещата стигат до там, че г-жа Бенет моли мъжа си да разубеди баща си. Бащата на Елизабет, който я предпочита пред останалите си деца, ѝ заявява, че ако не се омъжи за г-н Колинс, майка ѝ няма да ѝ проговори повече, а ако го направи – той самият нямало да иска да има общо с нея и така я спасява от брака с този неприятен човек.

Каролайн Бингли праща бележка за внезапното им заминаване. Джейн е отчаяна. Тя е влюбена в Бингли, но от ревност, сестрите му решават да ги разделят.

Преди завръщането си в Розинг, Колинс все пак осъщестявява намеренията си и си намира жена – Шарлот. Елизабет е потресена от новините, както и майка ѝ, която вижда вече как семейство Лукас им взимат къщата и имота.

В Лонгборн идват нови гости – братът на г-жа Бенет заедно с г-жа Гарднър. Те обикновено ги посещават по Коледа. След тържествената вечеря взимат заедно със себе си Джейн в Лондон, за да смени обстановката и да престане да се измъчва от мисли по Бингли.

След два месеца Елизабет заминава за Розингс, за да се види с Шарлот и да разбере справя ли се със съпружеския живот. Когато отива в Розингс, лейди Катрин се интересува от Елизабет и започват да кани нея и смейество Колинс по един-два пъти в седмицата. Още в началото Елизабет разбира колко надменна е тя и как не е свиканала да ѝ се противоречи.

При едно от посещенията Елизабет се среща с Дарси и неговият приятел - полковник Фицуилям. Полковникът прави отлично впечатление на Елизабет, въпреки че не е особено красив, но с поведението си той ѝ дава да разбере, че не желае да се жени. Единственото, което интересува Елизабет по отноешение на Дарси, е дали е срещал Джейн в Лондон и знае ли Бингли, че тя е там и го чака. Дарси отрича да я е срещал.

Дарси започва да посещава често дома на Колинс и най-вече – Елизабет. Шарлот е убедена, че той храни любовни чувства към нея, но Елизабет е скептична.

По време на една от самотните си разходки, Елизабет се среща с полковник Фицуилям, който ѝ казва, че Дарси е предотвратил нещастен брак на свой добър приятел. Дарси не споменал имена, но полковникът предположил, че става дума именно за Бингли. Така Елизабет разбира на какво е била изложена сестра ѝ.

Точно след като се прибира, Дарси идва в дома на Колинс за пореден път. Тогава ѝ излива чувствата си, казва ѝ, че я обича въпреки положението и предразсъдъците си, че семейството му не би одобрило такъв брак и той трудно щял да се примири, но не могъл повече да крие чувствата си. Елизабет е обидена. Тя първо му казва, че сам е казал, че този брак не е за него, а после му казва и за сестра си. Дарси признава всичко. Двамата започват да спорят. Дарси побеснява и си тръгва, а Елизабет се разплаква след тръгването му.

По-късно по време на една разходка Дарси среща Елизабет и ѝ дава писмо, в което пише обяснения за всичко. Първо – той казва, че е опитал да защити Бингли, защото е смятал, че Джейн не го обича. После – когато Елизабет го е обвинила за нещастията на Уикъм – тук той е по-подробен. Разказва за това как Уикъм наистина бил включен в завещанието на баща му, как получил обезщетение вместо пасторското място и как проиграл всичко на комар. После, когато Дарси отказал да му даде пак пари, опитал да примами сестра му, да го накара да се влюби в него, но като разбрал, че не може да припари до наследството ѝ, я върнал на Дарси (двамата избягали с помощта на бившата икономка).

Елизабет получава писмо от Джейн. Така разбира колко зле са се отнесли сестрите на Бингли с нея. Елизабет разказва на Джейн за Уикъм, но премълчава останалото. По-късно заминава с чичо си и леля си, както им е обещала. Те отсядат в една страноприемница, недалеч от Пембърли. Елизабет е притеснена от повторната си среща с Дарси и не желае да влиза в имението, но като научава, че го няма, влиза с роднините си да разгледа. Среща го въпреки това – той се е прибрал с ден по-рано. Дарси е изключително мил и любезен с нея и роднините ѝ. Елизабет за пръв път го вижда в подобна светлина. Джорджиана, сестра му, също е много мила.

При една визита на Дарси, Елизабет получава писмо от Джейн – Лидия е избягала с Уикъм. Според тогавашните стандарти е по-добре да е умряла, отколкото да опозори семействот си като живее в безбрачие. Като научава какво е направил Уикъм, Дарси успокоява Елизабет, а после изчезва. Елизабет тъкмо е започнала да се влюбва в него, но смята, че той няма да ѝ предложи повторно, защото новината за Уикъм го е разгневила.

Елизабет се връща у дома, а баща ѝ заминава за Лондон, за да издири Лидия. Оказва се, че първоначално са смятали да заминат за Шотландия, където има град, в който се извършват незаконни бракосъчетания, но после се разбрало, че Уикъм просто не е имал намерение да се жени за нея – той е задлъжнял на комар и си е търсел просто компания, а Лидия е била влюбената.

Двамата се женят в крайна сметка. Г-н Бенет, след като се връща, научава за това и смята, че братът на жена му е подкупил Уикъм с голяма сума. Уикъм и Лидия идват на гости, колкото и да е неприятно. Остават няколко дни. Лидия е непоносима, но се изпуска, че Дарси им е помогнал за сватбата, намерил ги е, говорил е няколко пъти с Уикъм, с нея – веднъж, платил му е много пари и така ги е оженил.

След като Укъм и Лидия заминават, Бингли се връща заедно с Дарси. Двамата идват на гости няколко пъти. Дарси е непроницаем. Елизабет няма надежда двамата да се съберат. Един ден Бингли предлага на Джейн и тя се съгласява.

Късно следобеда в дома на Бенет идва лейди Катрин. Тя е страшно гневна. Обижда Елизабет и настоява да разбере дали тя е сгодена за племенника ѝ. Казва ѝ, че той е обещан на нейната дъщеря и че никога няма да приеме в семейството си никому известна провинциалистка. Елизабет изтърпява донякъде, после я моли да напусне. Тя отрича да е сгодена за Дарси, но отказва да обещае, че това няма да се случи в близкото бъдеще.

Дарси се връща от Лондон. Двамата разговарят насаме, докато вървят. Дарси ѝ признава, че още я обича, а Елизабет отвръща, че нейните чувства вече са различни.

Дарси иска разрешение от г-н Бенет за ръката на Елизабет, а после г-н Бенет говори с дъщеря си. Елизабет му казва, че обича Дарси, разказва му и какво е направил за Лидия, а г-н Бенет с радост ѝ дава благословията си.

Дарси и Елизабет говорят за това кога Дарси я е обикнал за пръв път.

Лейди Катрин дълго не приема брака им, но после се смирява. Уикъм охладнява към Лидия, Кити става разумна далеч от невъзможната си сестра, а Мери остава да прави компания на майка им, след като къщата опустява.

Няма коментари:

Публикуване на коментар