петък, 9 март 2018 г.

Елин Пелин - Ян Бибиян


Ян Бибиян е непослушно дете, което предпочита да се скита по цял ден, отколкото да ходи на училище. Неговите родители много тъгуват за него и той – за тях, но той не разбира разликата между добро и зло.

Виждайки колко е пакостлив, дяволчето Фют решава да му стане приятел. Двамата правят много пакости заедно, бият се, карат се, а Фют дори го изоставя в моментите, в които трябва да му помага. Веднъж дори разменя неговата глава с тази на едно кално дете, за да престане Ян Бибиян да мисли толкова за родителите си и да им носи нощем хляб пред вратата.

Един ден бащата на Фют му казва да отведе Ян Бибиян в света на дяволите. Усетил накъде отива работата, Ян Бибиян откъсва опашката на дяволчето и, докато двамата летят във въздуха, той пада и се озовава в царството на великия магьосник Мирилайлай.

Още от горния свят вярна помощница и закрилница на Ян Бибиян е една черна врана, която може да говори. Тя му казва, че е омагьосана и че ще дойде, когато я повика. Тя му казва също да прочете книгата на великия магьосник и така ще може да го победи. Светът на магьосника е студен – той живее в желязна гора с желязни птици и желязна река. Има и малки слуги, които му помагат. Ян Бибиян е защитен, докато дяволската опашка е в ръцете му. Мирилайлай опитва много пъти да му я отнеме.

Дори праща срещу Ян Бибиян най-добрият си слуга – Люлю. Ян Бибиян обаче го хваща и го принуждава да му каже как да се измъкне. Тогава Люлю му казва за трите косъма в брадата на магьосника – железен, златен и сребърен. Трите косъма са трите жени на Мирилайлай – първата е зла и коварна, втората е нито красива, нито грозна, а третата е много красива и добра.

Когато Ян Бибиян взима трите косъма и призовава най-красивата, тя го кара да ѝ изпее песен, за да му помогне. Когато това се случва, Мирилайлай губи силите си. Ян Бибиян отива при кладенчето с жива вода, както му казва красивата жена, и там побеждава другите две – едната става на жаба, а другата – на змия. След това красивата взима жива вода и пръска всичко в омагьосания свят – железните дървета пак стават жива гора, а железните птици – малки деца. Тя убива Мирилайлай, а после връща облика на врната – оказва се, че това е нейната сестра – Иа. Двете са търсени от моряците на баща си и канят Ян Бибиян някой ден да стане моряк.

Ян Бибиян се връща в горния свят и среща Фют. Двамата намират Калчо и разменят главата му с тази на Ян Бибиян. След това той връща опашката на Фют, казва, че вече знае разликата между добро и зло, и се връща при семейството си.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар