събота, 23 декември 2017 г.

Лев Толстой - Ана Каренина


В семейството на Степан Облонски настава раздор. След като без да иска признава на жена си Доли, че ѝ е изневерил, отношенията им се изострят и разводът им виси на косъм. Единственото, което държи Доли още в дома ѝ, това са децата ѝ. На всичкото отгоре по времето, в което нараства спора им, тя отново е бременна.

За да ги помири, на помощ идва сестрата на Степан – Ана Аркадиевна Каренина. Тя е с кестенява коса, лека походка, леко пълна жена, има един син и съпруг, доста по-възрастен от нея. Без да започва да убеждава Доли с тривиални фрази, Ана успява да я убеди да размисли за развода и да остане с мъжа си. Доли е влюбена в Ана, в нейната грация и високо положение.

Самата Ана движи в три висши общества, има голяма власт, а мъжът ѝ се занимава с дела в съда. Случва се обаче на един бал да срещне младият, напет, красив и рус  Вронски.

Вронски има майка и брат. В него са влюбени много млади дами, сред които е най-малката сестра на Доли – Кити. Родителите на Кити са раздвоени, също каквото е сърцето ѝ. Майката на Кити иска тя да вземе за мъж Вронски, тъй като той е красив и заможен, а баща ѝ вижда подходяща партия в Левин – млад дворянин, който живее предимно на село и се занимава със земеделие. Левин упорито ухажва Кити, а майка ѝ се опасява той да не ѝ предложи. Това се случва въпреки всичко, но Кити отказва на Левин и той се връща покрусен на село. Кити е готова за предложение от Вронски, ала тъкмо по това време той вижда за пръв път Ана Каренина.

Ана усеща, че привлича Вронски и в началото няма против да му прави компания, ала след като отива на гарата, за да се върне у дома и той я следва чак до Петербург. Там я посреща мъжа ѝ Алексей Кареин. Вронски не се бои от него и дори иска да го примат в дома си.

Постепенно Вронски и Ана се сближават. Срещат се на балове и приеми, разговарят отделени от останалите благородници и това не остава незабелязано от тях. Като че ли само мъжът на Ана не вижда нищо, ала слуховете са онези, които го карат да се усъмни в него. Първоначално Ана е много весела, лъже Алексей без капка свян и той продължава да таи надежда, че всичко е наред до момента, в който тя му признава за изневярата си.

Вронски е чакал именно това. Той е готов да бъде с Ана. Още повече след като тя му признава, че е бременна от него. Ана и Вронски очакват само решението на нейния мъж. Те искат да ѝ даде развод, но Алексей Каренин има проблеми и в работата и постоянно протаква нещата.

Когато идва времето за раждането на Ана, тя сънува сън, с който предрича смъртта си. Самият Вронски без малко не умира, когато се прострелва сам в корема заради нея. Като получава писмо от Ана, Вронски веднага отива в дома ѝ. Мъжът ѝ го пуска да се сбогуват, Ана е сигурна, че ще умре и иска прошка от мъжа си, но оцелява, макар да боледува дълго.

Ражда ѝ се дъщеря, която кръщава Ани/Ана – не себе си. Тя почти не се грижи за нея. Мъжът ѝ е единственият, който обръща внимание на детето и то почти не умира.

Ана и Вронски заминават на пътешествие. В чужбина дори се срещат с брата на Левин, който е много болен. Той умира. Там е с жена си – една бивша уличница, която той обича, но и презира. В чужбина е и Кити. Тя е отишла там да се възстановява, след като е изгубила Вронски от Ана Каренина. Заболяла е сериозно. Когато Левин научава за болестта ѝ, той вижда в това справедливост. В дома си на село се занимава главно със земеделие и гледа много да не мисли за Кити и отхвърленото предложение.

Сергей, синът на Ана, остава в дома си сам с баща си. Една семейна приятелка, също благородничка, помага на Алексей и двамата дори лъжат Сергей, че Ана е мъртва и да не я търси. Въпреки това, на рождения му ден Ана не може да се крие повече и отива да го види.

Отношенията на Ана с Вронски започват да се изсотрят. Те са били силно влюбени в началото, ала живеят в изолация от висшето общество, защото са намерили постъпката им за непростима. Дори когато Ана опитва да посещава отново театрите и старите си компании без Вронски, тя усеща как нейните приятелки са чакали именно нейното падение, за да се превърнат в нейни врагове.

Постепенно Ана и Вронски спират да говорят за истинските си чувства, а вместо това между тях се насаждат съмнения в изневяра и раздори. Паралелно с това животът на Левин се подобрява. Доли, която заминава за село с децата си, приема на гости Кити. Доли намеква на Левин, че тя може би е готова да преосмисли предложението му и въпреки че Левин е изпълнен със съмнения, той вижда, че Кити е влюбена в него, предлага ѝ брак и двамата се женят. Кити скоро забременява, Левин изживява раждането ѝ, а след това брат му умира от туберкулоза.

В деня, в който Ана пристига в Москва, за да помогне на брат си и да спаси брака му, на релсите се хвърля мъж и умира. Това тя смята за лошо предзнаменование. И докато тя отново е на гарата, готова да тръгне на път, ѝ хрумва да се отърве от проблемите си като скочи и тя пред движещия се влак. В началото тя върви като в унес, скача долу и в последния момент започва да съжалява за решението си, но вече е твърде късно и умира.

Действието се прехвърля шест седмици по-късно. Майката на Вронски не го оставя и за момент насаме. Всички се притесняват, че той отново би посегнал на живота си. Левин и Кити заживяват щастливо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар