четвъртък, 16 февруари 2017 г.

Димитър Димов - Поручик Бенц


Първата световна война.

Поручик Бенц е пратен в градче край София. Той е лекар със специалност хихрургия. Веднъж се запознава със семейство Петрашеви – брат и сестра. Те са необичайно любезни към него. Канят го в дома си. Поразително впечатление му прави необикновената красота на сестрата на българския офицер – тя се казва Елена. Полуфранцузойка. Ухажвана е от всички мъже. Бенц разбира за лошата ѝ слава на лека жена от неин познат – болен немски офицер, който разказва на Бенц как един летец загубил живота си от любовна мъка по нея, а друг, австрийски офицер, я забременил от гняв и именно тази нейна бременност била причината смейество Петрашеви да канят Бенц в дома си и да го „ухажват“.

Когато Бенц научава за бременността на Елена, той вече е влюбен в нея и е разкъсван от мисълта дали просто да я остави (защото абортът е незаконен и наказуем, а те го молят именно за това, макар и не с тези думи. В крайна сметка, Бенц извършва операцията и остава известно време с Елена, за да види дали няма да се влоши, а след това я оставя и заминава.

Минават три месеца от последната им среща. Бенц иска да я накаже с безразличието си, въпреки че продължава да е все така влюбен в нея. Той е мечтал да я заведе в Германия, при майка си, да се ожени за нея, да се грижи за нея и да живеят щастливи в София или Цариград след войната. Случва се така, че френските войски настъпват. Назряват бунтове и германицте започват да се оттеглят. На гарата Бенц става свидетел на всякакви зверства, но един отряд от немски офицери го взима. Той настоява да минат през дома на Петрашеви. Там среща Елена, останала сама. Брат ѝ е заминал за София. Бенц решава да остане с нея. Тя му се врича в любов и обещава да стане негова жена.

Когато двамата отиват в София, разбират че брат ѝ е тежко ранен. Новината съсипва Елена, а Бенц разбира, че нейната връзка с брат ѝ е по-силна и дълбока, отколкото тяхната някога ще бъде. Въпреки това той вярва, че тя ще изпълни обещанието си. Идва заповед Бенц да се върне в Германия. Той прави всички възможно да го отложи за последния момент, но си наумява (без да каже на никого) да слезе от влака и да се върне при Елена. Той урежда всичко и се връща в къщата, където прекарва скрит в продължение на три дни, докато един ден Елена идва в компанията на един френски офицер.

Наранен до болка от скорошната ѝ изневяра, Бенц ѝ се разкрива и ѝ казва, че е готов да се нарече дезертьор и вината за това е само нейнат. Френският офицер го взима на мушка. Елена бяха, а двамата разговарят. Французинът продължава да пита Бенц защо е останал, докато не се убеждава, че това е от любов. Той му обещава да му изкара виза и паспорт, да му намери цивилни дрехи и да го върне в Германия, стига да обещае да не изнася каквато и да е информация на хората си. На следния ден обаче френският офицер бива изпреварен от група френски войници, който разстрелват Бенц с карабините си. Както разбира от началника си по-късно, а както и Бенц му казва, немският лекар е умрял също като летеца и като австрийския офицер по вина на Елена Петрашева. Тя отишла при французите и го издала. Този жив дявол с ангелско лице.

Няма коментари:

Публикуване на коментар