петък, 9 март 2018 г.

Оноре дьо Балзак - Шагренова кожа


25-годишен младеж влиза в игрална зала и, като обречен на смърт, залага последната си златна монета и я губи. Отива до моста да се самоубие, но решава да изчака падането на нощта, за да не разпознаят тялото му и да има достатъчно време да се разложи, тъй като за главата му има 50 златни монети.

За да убие времето, младежът влиза в антикварен магазин, където се потапя в атмосферата на много други епохи. Собтсвеникът, малко старче, вижда колко е отчаян неговият мним клиент и му предлага шагреновата кожа – едно от съкровищата на Соломон, което може да изпълнява всякакви желания, докато в същото време отнема от живота на своя господар.

Като няма какво да губи, младежът се съгласява и първото му желание е да изпадне в такъв гуляй, че три дни да не може да изтрезнее. Като излиза от магазина, срещат го трима от приятелите му и го водят на такъв гуляй. Там той не може да повярва на късмета си и за пръв път вижда как кожата започва да се смалява. Също така, той разказва своята история.

Името му е Рафаел дьо Валентен. Майка му е починала рано, а баща му го е научил да не влиза за нищо на света в игрална зала. Дори до двайстата му година му дава съвсем малко пари. Рафаел си прави палн след смъртта на баща си три години да живее с малко средства, тъй като семейството му има големи дългове и той остава почти без нищо.

Рафаел се мести в една мизерна масандра при Полин и нейната майка – обеднели благороднички, които чакат завръщането на своя баща и съпруг. Докато е в масандрата, Рафаел води аскетичен живот, чете и пише за пари, но винаги ги пропилява. Накрая решава, благодарение на един от приятелите си, да прекара шест месеца като абсолютен гуляйджия. Оставя всичките си вещи в масандрата и тръгва след известната руска красавица – Федора.

Едва 22-годишна, тя още отначалото му е хванала окото. Полин му предрича, че Федора ще го погуби, сам Рафаел претърпява много премеждия, докато е с нея - понякога е гладен с дни, защото той винаги плаща нейната карета, лишава се от дрехи и нормално съществуване за един букет цветя, а Федора нехае както за него, така и за всичките му нещастия. Дори когато Рафаел намира начин да ѝ каже всчко и да получи любов в замяна, Федора го гони.

Рафаел се разкъсва между любовта си към тази неблагодарница и едновременно с това към желанието си тя да страда. Когато получава шагреновата кожа обаче, светът му се преобръща с краката нагоре. Той заболява от охтика (която е смъртоносна за онова време) и заживява откъснат от света в имението си, взимайки стария си прислужник.

Веднъж в театъра вижда Федора – той вече е заможен, а тя – все същата кокетка. Федора никога не може да преглътне, че Рафаел е единственият мъж, когото не е могла да смаже с великолепието си. Но по същото време Полин идва в ложата на Рафаел, кани го в старата масандра и му разказва, че баща ѝ вече се е върнал и тя е баронеса. Рафаел си спомня, че някога е пожелал на шагреновата кожа Полин да се влюби в него и това действително се случва.

Рафаел опитва да живее щастливо с Полин, но всекидневно го дебне страхът да не си пожелае още нещо, а с това – да намали размерът на кожата. Така Рафаел започва да търси начин да разтегли кожата – отива при механик, кожата чупи машината му; отива при химик – нищо не може да накара кожата да реагира. Накрая Рафаел решава да открие лек при доктор, но и четирима професионалисти го взимат за луд и го пращат на минерални извори.

При минералните извори Рафаел среща общество, което иска да се избави от него, защото е заразно болен. Един дори го предизвиква на дуел, но Рафаел го убива с помщта на кожата. След това той заживява на планина, мислейки си, че климатът там ще удължи дните му, но охтиката му изспива живота. Когато Полин идва най-сетне при него, шагреновата кожа вече е с размерите на дъбов лист. Тя разбира, че ще стане причина за смъртта му, опитва да се самоубие и докато Рафаел опитва да ѝ попречи, умира. Когато слугата идва, Полин му казва: „Какво искате? Той е мой, аз го убих, нали това беше моето предсказание!“

Няма коментари:

Публикуване на коментар