четвъртък, 7 септември 2017 г.

Хенрик Ибсен - Куклен дом


Хелмер е адвокат. Женен е за Нора от осем години. Имат три деца.

Около Коледа на посещение на Нора идва госпожа Линде, която е нейна стара позната, приятелка, макар и няколко години по-възрастна. Тя е вдовица. Самотна е и си търси работа. Нора веднага обещава да помоли мъжа си.

Хелмер се държи с Нора като малко дете. Нарича я своя катеричка и чучулига. Тя танцува за него и го весели, а той я обича твърде много. Но повече от нея обича честта си и непрестанно повтаря, че той никога не би взел заем.

По този въпрос Нора признава на госпожа Линде, че преди осем години, когато Хелмер бил смъртоносно болен, тя извършила престъпление – променила подписа на умиращия си баща и се представила за него, за да вземе заем от банката. До ден днешен тя тайно го изплаща, като вместо да ги купува скъпи дрехи, взима евтини, но прилични. Нейната тайна знае Крогстад – писарушка, който работи в банката на мъжа ѝ и който Хелмер се готви да уволни, за да сложи на негово място г-жа Линде.

Госпожа Линде разпитва Нора настоятелно кой е бил тайнственият благодетел и се спира на доктор Ранк, който ги посещава всеки ден, поне по веднъж. Той е добър приятел на Хелмер и е тайно влюбен в Нора. Нора обаче отрича благодетелят да е той.

Крогстад идва в дома на Нора, за да я заплашва. Той знае, че ще бъде уволнен, но не може да си го позволи. В миналото той е вършел и други измами, има такава слава и, съответно, никой няма да иска да го наеме. Затова иска да изнуди Нора Хелмер да го остави на работа. Нора действително опитва да се застъпи за него пред Хелмер, но мъжът ѝ пуска заповедта за уволнението, а в отговор Крогстад праща изобличително писмо. Нора опитва да извади писмото от пощенската кутия на мъжа си, дори си изпуска вътре фибата, но не успява.

Когато Хелмер отива да отвори кутията, тя започва да танцува, сякаш животът ѝ зависи от това. Убеждава го да отвори кутията едва на другия ден след бала. В това време госпожа Линде и Крогстад се срещат. Оказва се, че двамата са били влюбени някога, но тя го е оставила заради друг мъж, който е имал пари и който е помогнал на майка ѝ и брат ѝ. Госпожа Линде иска отново да се събере в Крогстад и да се грижи за осиротелите му деца, след като той е останал без жена. Крогстад е мнителен – той вярва, че Линде иска да го придума да оттегли писмото си. Тя отвръща, че в началото е имала такова намерение, но после е разбрала, че Хелмер и Нора трябва да се изяснят.

След бала, Хелмер и Нора се прибират. Хелмер иска да са интимни, но точно тогава идва доктор Ранк. Той иска пура, а после си тръгва. Когато Хелмер отваря пощенската кутия, намира две негови визитки с черен кръст отгоре – той умира и по този начин ги предизвестява за смъртта си.

Нора опитва да се измъкне, докато Хелмер преглежда писмата. Тя иска да се хвърли в реката и да умре, но той я хваща, заключва вратата и иска от нея обяснение. Като разбира, че всичко е истина, казва ѝ, че го е предала и че ще остане заключена вкъщи, но друг ще гледа децата им, за да запази честта на семейството.

Прислужницата носи писмо за Нора. Хлемер го взима насила. Писмото е от Крогстад. Той се извинява и връща доказателствата. Хелмер ги къса и прощава на Нора, но тя изведнъж се променя. Преоблича се и започва сериозен разговор с него. Казва му, че за пръв път от осем години водят подобен разговор, обсъждат нещо важно. Казва му също, че тя живее в куклен дом; че като е била малка, баща ѝ я гледал като кукла, а после е преминала в ръцете на мъжа си. Казва също, че трите деца за нея също били кукли, с които тя си играела и че тя никога не е била щастлива в този дом, с този чужд човек, а просто весела. Казва на Хелмер, че не го обича и че го напуска, за да се върне в родния си край.

Хелмер опитва да спре Нора, да ѝ плати издръжка, казва ѝ дори, че е болна и луда, но тя е непримирима и му отвръща, че го е смятала за свое чудо – чудото за нея било тяхната връзка да стане истинска. После си тръгва, а Хелмер е осенен от прозрение какво е имала предвид.

Няма коментари:

Публикуване на коментар