четвъртък, 19 януари 2017 г.

Шекспир - Комедия от грешки


В Ефес пристига по погрешка сиракузкия търговец Егеон, който бива осъден на смърт от княз Солин. Разговарят пред вратите на един манастир. Преди да изпълнят присъдата, Егеон разказва своята история на княза. Как на младини той и жена му Емилия пътували с новородените си близнаци, заедно с още двама близнаци, родени от тяхната слугиня. Когато излязла буря, завързали близнаците едни за други – господар за слуга. Така се случило, че Егеон се оказал с едната двойка близнаци, а жена му била отнесена от бурята с другата двойка. Егеон прекарал дълги години в търсенето на изгубения си син и неговия слуга, но напразно.

По случайност на съдбата слугите и господарите близнаци носят едни и същи имена – Антифол и Дромио. Антифол от Ефес има жена Адриана, а Адриана има сестра Лучиана. Тяхната прислужница Люс е влюбена в Дромио от Ефес. Антифол от Ефес е поръчал златна верижка за друга жена от златаря Анджело, който пък е длъжник на кредитор и търговец (Втори търговец). Антифол от Сиракуза идва в Ефес за търговия. Праща Дромио от Сиракуза да го чака в „Кентавра“, а веднага след него идва Дромио от Ефес и го взима за него. Антифол от Сиракуза си мисли първоначално, че Дромио от Сиракуза си прави шега с него, бие го, а после Дромио от Ефес си тръгва и отива в дома на господарката си да каже, че мъжът ѝ е полудял. Тя го отпраща със закани да доведе мъжа ѝ.

Антифол от Сиракуза намира Дромио от Сиракуза, кара му се за думите на Дромио от Ефес и бие и него. Идват Адриана и Лучиана. Антифол от Сиракуза мисли, че полудява. Двете настояват той да дойде за обяд и Адриана повелява на Дромио от Сиракуза да изтича напред и да подготви всичко.

Антифол от Ефес и слугата му идват пред портите на дома си в компанията на златарят Анджело и Балтазар, търговец. Антифол кани и двамата на обяд, ала когато опитват да влязат, готвачката Люс им тръшва вратата и ги гони, докато Антифол от Ефес остава с вепчатлението, че собствената му жена го гони от дома му. Антифол от Ефес припомня на златаря за верижката. В това време Антифол от Сиракуза се обяснява в любов на Лучиана и това я хвърля в шок. Дромио от Сиракуза се оплкава на господаря си, че готвачката Люс, дебела като лоена топка, опитвала да се ожени за него. На излизане Антифол от Сиракуза среща златаря и той му дава златната верижка, без да му поиска пари, а Антифол от Сиракуза се готви за път.

Анджело идва да си търси парите с пристав и втория търговец, на когото всъщност е длъжник. Попада на Антифол от Ефес, който мисли златарят за измамник, задето му иска пари, без да му е дал верижката. В крайна сметка бива арестуван. Преди да го отведат, идва Дромио от Сиракуза, който му казва, че корабът тръгва. Антифол от Ефес се ядосва и го праща в дома на жена си да вземе пари да плати.

Дромио от Сиракуза взима парите и открива Антифол от Сиракуза, който в този миг се чуди на вежливостта на хората в града и парите, който слугата му донася. На всичкото отгоре идва лека жена, която заявява, че той ѝ обещал верижка. Антифол от Сиракуза отрича, също отказва да ѝ върне пръстена, за който нищо не знае, а леката жена се зарича да каже всичко на жена му.

Дромио от Ефес се връща с въжето, което му е заръчал господаря, но получава бой, защото е трябвало да донесе двеста дуката, за които нищо не знае. Идва Адриана с доктор Мърш, който заключва, че мъжът ѝ е не просто луд, но и обладан от дявола. Затварят Антифол и Дромио от Ефес, а после изведнъж идват Антифол и Дромио от Сиракуза, изненадвайки всички.

Пред манастира. Дромио и Антифол от Сиракуза се скриват вътре. Игуменката на манастира се оказва Емилия, майката на близнаците Антифоловци. Случва се така, че бащата също е наблизо с княза. Всичко се изяснява, всички недоразумения и семейството най-накрая е едно цяло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар