неделя, 18 декември 2016 г.

Шекспир - Хамлет


Сред стражата на двореца се носи слух за появата на призрак, който се явява от време на време и изчезва с първи плети. Хорацио, най-добрият приятел на Хамлет, разказва на принца тази история и той отива да провери това с очите си, защото призракът поразително приличал на починалия му едва преди два месеца баща. А само преди месец майка му се жени повторно за неговия чичо. За това той я обвинява, казвайки „…едно животно/без говор и без разум би тъжило/ по-дълго време!...“ За чичо си пък казва „Бих предпочел най-върлия си враг/ да видя в рая…“

Хамлет отива да се срещне с духа и той наистина се оказва мъртвия му баща, който мъчно е успял да напусне отвъдния свят, където е теглен с окови. Бащата повелява на сина си да отмъсти за него и му разкрива, че неговият чичо му е сипал отрова, която предизвиква паралич, в ухото, докато е спял в градината. За минути тялото на краля се е покрило със струпеи, а кралицата го е намерила мъртъв.

След това Хамлет полудява (но само се преструва). Първа забелязва промяната му Офелия, която отива да му върне любовните писма, а той ѝ нарежда да иде в манастир, а ако случайно реши да се венчае, проклина невинността ѝ. Офелия обидена разказва всичко на баща си Полоний и той загрижен отива при краля да докладва. Всички мислят, че Хамлет е полудял от любов към Офелия, защото с часове се разхожда из галерията, чете книга и говори безсмислици.

Като не стават ясни причините за „лудостта“ му, Хамлет кани в двореца актьори и им нарежда да изпълнят представление пред Техни величества, което да разказва точно историята на призрака – как старият крал е бил отровен и как тронът му е бил отнет с измама. Кралят разбира намека и напуска, прогонвайки актьорите. Кралицата вика при себе си Хамлет да поговорят, а Полоний решава да подслуша. Хамлет го убива, без да види лицето му, а после извлича трупа му и го скрива.

Кралят нарежда на Хамлет да върне трупа, Хамлет отказва, а той го праща в Англия, като с него праща писмо, което да осигури смъртната му присъда при пристигането. В отсъствието на Хамлет, Офелия започва да полудява заради смъртта на баща си. Пее песни за нещастна любов, носи цветя. Лаерт влиза в двореца веднага след завръщането си от Франция в компанията на датски метежници. Той настоява да види убиеца на своя баща.

Хорацио получава писмо от Хамлет – донасят му го двама мрояци. Хамлет разказва, че е бил заловен от пирати и моли Хорацио да предаде две писма до краля и кралицата. В тях той казва, че е сам на брега и моли да му позволят да се върне в двореца.

В това време кралят помага на Лаерт да подготви убийството на Хамлет - отровена рапира. Кралицата влиза след малко и съобщава, че Офелия се е удавила в реката, докато е плетяла венци, но до края не става ясно дали се е самоубила или е било инцидент.

Хамлет и Хорацио са на гробищата в компанията на двама гробари. Там виждат погребението на Офелия. Хамлет се сбива с Лаерт, едва успяват да ги разтърат. След това Хамлет разказва остатъка от историята си на Хорацио – как докато е пътувал на кораба за Англия, той е отворил писмото на краля, разбрал е какво му готви и сам е написал друго, подпечатвайки го с печата на стария си баща. Така пратил доверениците на чичо си на сигурна смърт, а на себе си осигурил безопасно завръщане.

В последната част Хамлет и Лаерт застават един срещу друг в състезания с рапири (или дуел). Преди началото Хамлет повелява кралят да пие от чашата си с вино при всяка негова победа (чашата е отровена). Вместо него обаче, от чашата пие кралицата и пада мъртва. Хамлет и Лаерт се раняват междувременно, но се оказва, че отровената рапира е в ръцете на Хамлет и Лаерт умира, признавайки греха си. В този миг Хамлет намушква краля и го обрича на смърт, а после сам изпива остатъка от отровеното вино и така умира. В смъртта си той е обявен за смел воин и достоен крал на Дания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар