сряда, 31 май 2017 г.

Шекспир - Напразни усилия на любовта


Действащи лица:

Фердинанд – крал на Навара

Бирон, Лонгвил, Дюмен – благородници от двора на краля

Бойе – благородник от свитата на Принцесата

Дон Адриано де Армадо – чудат испанец

Отец Натанаел – свещеник

Олоферн – учител

Пън – пристав

Кратун – селян

Комарчето – паж на Армадо

Френската принцеса

Розалина, Мария, Катерина – дами от свитата на Принцесата

Жакнета – селска мома

 

Връзки:

Крал – Принцеса

Дюмен – Катерина

Лонгвил – Мария

Бирон – Розалина

Армадо – Жакнета

 

Кралят се влюбва във френската Принцеса, а техните свити от по трима души, също се влюбват един в друг. За да покажат любовта си, четиримата мъже опитват да спечелят сърцата на противоположния пол първоначално със слова, стихове и хвалебствия, но жените взимат това за подигравка и Принцесата, като най-остроумна и словоохотлива, решава да им спогоди номер.

На бала четирите си слагат маски, а бижутата, които им са подарени, си разменят, за да ги вземат мъжете за други. Мъжете пък се преобличат като руснаци и веднага „познават“ своите любими и започват да ги ухажват, но това няма никакъв ефект.

След час жените и мъжете се обличат в нормални дрехи. Жените им се оплакват от руснаците и нарочно подхвърлят забележки.

Решават да направят пиеса с деветима от великите герои на историята. По това време мъжете опитват отново да спечелят любовта на жените, но без успех. Идва обаче писмо за смъртта на бащата на Принцесата и тогава всички маски падат. Тя признава, че са узнали от Бойе за плана на краля и останалите и са поставили мъжете на изпитание. Тогава кралят настоява принцесата да го вземе, но тя е толкова огорчена от загубата на баща си, че му казва да изчака една година в пост, лишения и отшелничество и, ако още я иска, да я вземе. Това казват Катерина, Мария и Розалина на Дюмен, Лонгвил и Бирон.

Армадо пък се оказва с цели три години зад ралото, тъй като се е влюбил в Жакнета, а тя е обикновена селянка, докато той – смахнат испанец. (историята се развива паралелно с останалите, но двамата герои не са обвързани пряко с четирите двойки)

Няма коментари:

Публикуване на коментар