петък, 18 май 2018 г.

Есхил - Орестия - Агамемнон


Минали са вече десет години от началото на Троянската война и, за да спечели, Агамемнон принася в жертва най-голямото си дете – Ифигения. Получава се вест, че гърците са спечелили войната и Агамемнон се връща в дома си. Води със себе си пророчицата Касандра.

Щом вижда двореца, Касандра предрича смъртта на Агамемнон, а и своята.

Касандра е била любима на Аполон и е получила пророческата си дарба - предричала е само бедствия, заради което хората са я намразили.

Въпреки че знае, че ще умре, Касандра влиза в двореца. От там се чуват викове, а после Клитемнестра, жената на Агамемнон, излиза с окървавен меч и разказва как е увила мъжа си в мрежа и как го е убила, защото той е заклал тяхното дете. За Касандра тя също не съжалява, тъй като му е била любовница.

Хорът сравнява Клитемнестра с Елена, заради която са умрели много хора.

След малко в двореца влиза Егист, любимият на Клитемнестра, и разказва как Атрей – бащата на Агамемнон и Менелай, някога е убил неговият баща – Тиест. В смъртния си час Тиест проклина целия Атреев род. Егист е 13-то дете в семейството си и също бива прогонен, но се връща да отмъсти, макар в тази версия на историята не го прави сам той, а подтиква Клитемнестра.

Клитемнестра и Егист влизат в двореца като нови владетели, а хорът изпраща своето предупреждение – Орест е още жив и ще потърси отмъщение, точно както Касандра предрича в последното си пророчество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар