събота, 21 април 2018 г.

Оноре дьо Балзак - Сезар Бирото


„История на възхода и упадъка на Сезар Бирото, търговец-парфюмерист, помощник-кмет във Втори Парижки район, кавалер на ордена на „Почетния легион“ и пр.“

 

Както гласи оригиналното заглавие на романа (а тогава заглавията са действали и като кратки резюмета на съдържанието), историята разказва за Сезар (или Сезарио) Бирото, парфюмерист и уважаван човек в Париж. Той има жена и една дъщеря - Сезарин. В началото на романа Сезар решава да разшири бизнеса си като предложи на хората ново средство за борба с косопада и оплешияването – масло от лешници. Също като с крема и парфюма си, Сезар се съветва първо с един учен от академията, който също така му е дал формулата на предишните му успешни продукти.

Вечерта преди Сезар да сподели плана на жена си, тя сънува как те остават бедни и после, като чува за лешниковото масло, още повече започва да се притеснява. В миналото тя самата е била „търговска сирена“ и разбира от бизнес и какъв голям риск приема мъжа ѝ. Освен това, той има вече могъщ враг – неговият бивш помощник дьо Тийе. Той ухажва красивата Констанс, жена му, опитва дори да я съблазни, но като не успява, краде пари от касата и Бирото се вижда принуден да го прогони. Години по-късно дьо Тийе, благодарение на връзките си, се издига в обществото и печели огромно състояние.

Сезар си има нов помощник – Анселм Попино – червенокосо и късокрако момче, но с добро сърце. Попино е влюбен в Сезарин, а и тя не е безразлична към него. Сезар осигурява на Попино място, на което да отвори свой магазин, осигурява му лещници за маслото и персонал, дава му формулата и го оставя да се развива сам, докато той се занимава с новополучения си орден. Въпреки че по онова време тези ордени на „Почетния легион“ са се давали и за най-малки заслуги, за да се убие тяхната стойност, Сезар приема битката си с Наполено пред църквата за нещо много сериозно и дава бал в своя чест.

Този бал и новият бизнес го разоряват. И точно както е намисли дьо Тийе, много скоро Сезарио обявява банкрут. Всички, на които е разчитал, му обръщат гръб, защото вече е разорен и за тях думата му нищо не струва. Целият банкрут всъщност се случва заради една жена, в която някой си Роген е бил влюбен. Бедата идва в това, че Роген написва полици на Бирото, които нищо не струват и, съвсем в стила на Балзак, парфюмеристът изпада във водовъртеж от сметки, лихви, бесни акционери и нулеви постъпления.

Накарая обаче всичко се нарежда, дори Попино се жени за Сезарин. За съжаление обаче, сърцето на Сезар не издържа и той издъхва, напълно изплатил дълговете си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар