сряда, 18 януари 2017 г.

Софокъл - Едип цар


ЕДИП – цар на Тива, син на Лай, син и съпруг на Йокаста; разгадал загадката на Сфинкса (сфинксът е жена); Прозвища: „Славният“; Значение на името: „човекът с подутите нозе“

ЛАЙ – бившият цар на Тива

ЙОКАСТА – жена на Лай и Едип

ПОЛИБ – приемен баща на Едип, цар на Коринт

МЕРОБА – жена на Полиб, царица на Коринт

КРЕОН – брат на Йокаста

ТИРЗЕИЙ – сляп мъдрец и пророк

ХЕМОН – син на Креон, жени го за Антигона

 

Деца на Йокаста и Едип: Етеокъл, Полиник, Антигона, Исмена

 

Над Тива властва Мор. За да разбере какво се случва и коя е причината за тези нещастия, Едип праща Креон при пророк. Креон се връща и казва, че Аполон искал  убиецът на бившия цар, Лай, да бъде наказан. Знае се, че докато цар Лай пътувал със свитата си, тя била нападната и всички били избити с изключение на един. За да намери отговор, Едип търси помощ от Тирезий, който твърди, че именно Едип е същият този убиец, а Едип го обвинява в измяна и го гони, защото не му вярва. След това Йокаста сама разказва за пророчеството, което получил Лай приживе. Било му казано, че ще умре от ръката на сина си, а синът му ще стане съпруг на Йокаста. По тази причина, когато на двамата им се родил син, Лай му пронизал нозете и го пратил на сигурна смърт. Там обаче го намерил един овчар, който го спасил. Едип казва, че също получил пророчество преди време – че ще убие баща си и ще легне с майка си. Това той научил, когато един човек му казал, че не е роден син на Полиб. Едип не повярвал и от страх пророчеството да не се сбъдне, избягал от Коринт и се натъкнал на пътници. В изблик на гняв ги избил.

Идва вестител, който казва, че Полиб е умрял от страрост и Едип сега е новият цар на Коринт. Едип е щастлив, защото пророчеството не се е изпълнило. Вестоносецът обаче казва, че това не е така, защоот Полиб никога не е бил негов истински баща и че той е другият овчар, който го е взел като бебе и го е дал на Полиб, тъй като не е могъл да има свои деца.

За да разбере докрай истината, Едип вика единственият оцелял от свитата на Лай и така разбира, че пророчеството наистина се е сбъднало – че е убил баща си, спал с майка си и техните деца ще бъдат презирани, където и да идат. След това откритие Йокаста се беси, а Едип взима иглата от косата ѝ и се ослепява. След като ослепява, Едип поверява четирите си деца на Креон и заминава надалеч.

Едипов комплекс: ЙОКАСТА: „Насън мнозина виждат как със майка си делят легло“

ЙОКАСТА: „мъж от мъж родила, син от син“

Няма коментари:

Публикуване на коментар