неделя, 13 май 2018 г.

Гьоте - Ифигения в Таврида


Мястото на пиесата е в храма на Диана.

 

Ифигения страда за родния си дом. Когато е била малка, нейната майка я е принесла в жертва на боговете, за да могат гърците да спечелят войната с троянците. Диана обаче спасява Ифигения и от благодарност, тя става жрица в храма ѝ.

Таврийският цар, който е покровител на Ифигения, решава да се ожени за нея, но тя отказва. Главната причина за това е нейният произход – тя е внучка на Атридите – някога любимци на боговете, а след това – прокълнати. Всеки техен наследник е извършил нечувано престъпелние – най-вече братоубийства.

Тоас, таврийският цар, казва на Ифигения, че на негова земя дошли чуждоземци, вероятно гърци като нея, които трябвало да се принесат в жертва на боговете.

Оказва се, че тези пленници са нейният брат Орест и неговият спътник – Пилад. Орест е бил пратен от самия Аполон в Таврида. Когато неговата майка е изневерила на баща му и е взела за мъж Егист, Орест е убил и двамата, а след това ериниите са започнали да го преследват. За да се избави от тях, Аполон му е казал да „върне сестрата от храма“, заради което Орест е помислил, че става дума за статията на Диана (Диана и Аполон са брат и сестра).

Когато вижда Орест, Ифигения го познава. Орест е раздвоен, но после признава сестра си и измисля план как да избягат. Ифигения обаче е честна и непорочна и отказва да излъже своя нов цар и покровител, затова, с риск за живота си, му разказва всичко и го моли да останат приятели.

В началото царят иска да влезе в опасна битка с хората на Орест, но после дава дума на Ифигения и всички се разделят по приятелски.

Няма коментари:

Публикуване на коментар