сряда, 18 януари 2017 г.

Еврипид - Електра


Царство Микена – двама братя, принцове – Атрей и Тиест

Атрей има двама сина – Менелай и Агамемнон

Тиест има син – Егист (означава „козар“)

Егист убива Атрей и властва над Микена

Менелай и Агамемнон се женят за Хубавата Елена и Клитемнестра, дъщери на Тидерей, царят на Спарта

Агамемнон и Клитемнестра имат четири деца – Електра, Ифигения, Хризотемида и Орест

Менелай става цар на Спарта

Агамемнон си връща Микена

 

След дългата троянска война Агамемнон най-накрая се връща у дома, само за да открие, че жена му си има любовник. Клитемнестра и Егист убиват Агамемнон и веднага след това Егист сяда на трона. Иска да убие Орест и Електра (другите две деца не присъстват в трагедията), при което Орест бяга, а Клитемнестра жени Електра за беден селянин, за да роди слаби деца, които да не могат да се борят за престола.

(Цялото действие се развива пред дома на селянина)

Селянинът отказва да сподели едно легло с жена си, защото я смята за твърде благородна от него. Електра е остригала главата си в знак на голяма скръб, а Орест отива на гроба на баща си и там оставя кичур от косата си. Орест и Електра се срещат след дълга раздяла. Орест не издава самоличността си, а се представя за собствения си слуга. Електра се заклева, че ще убие майка си.

Един старец познава Орест в мига, в който го вижда. Първо – по къдрицата коса, която е оставил, а после и по белегът на веждата му, който е останал, след като е паднал и се е ударил. Електра и Орест правят план за отмъщение. Електра праща вест на майка си, че е родила, за да я примами, а Орет отива в двореца на Егист, където бива радостно приет и поканен на обред – жертвоприношение. Когато Егист му дава нож, за да му помогне, Орест го промушва и убива на място.

Орест се връща и пред Електра се двоуми за убийството на майка им. Клитемнестра пристига. Тя се държи гордо, говори за женската красота, поставя я пред всичко, хвали сладострастието. В крайна сметка, Електра надделява над Орест и успява да го накара да убие майка им. Той я промушва, а Електра натиска меча още по-навътре, откъдето им идва прякорът „майкоубийци“. Веднага след това идват диоскурите (братя на Клитемнестра и Хубавата Елена), които са любимци на Зевс и пътеводители на всички моряци. Те повеляват Орест да иде в изгнание, а Електра да се омъжи за Пилад. (Пилад е женен за Анаксибия, дъщеря на Атрей, сестра на Менелай и Агамемнон)

 

Комплекс на Електра: КЛИТЕМНЕСТРА: „Ти, дъще, все баща си си обичала.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар