четвъртък, 5 октомври 2017 г.

Добри Войников - Криворазбраната цивилизация


Чрез пиесата си Войников осмива (и това го казва в началото) предпочитанията към европейската мода и погрешното разбиране на „цивилизацията“.

„В лицето на доктора Магариди исках да представя като един апостол на мнимата цивилизация, която запленява слабите умове на девицата Анка и на майка ѝ Злата, слепи подражатели на модите. Като помощник негов е додадено лицето Димитраки, Анкин брат, превзет младеж, и с несвестни мъдрувания. А в лицето на Хаджи Коста, Анкин баща, е представен противоположен характер, който предвижда злочестните сетнини на неразбраните глупави последователи на речената цивилизация. Такъв второстепенен характер искал съм да покажа и в лицето на баба Стойна, която играе главна комична роля. А в лицето на Марийка мислил съм да представя скромното българско момиче, което пази почест към майка си и има уважение към българщината. Митю и неговите другари Герги и Пенчю, български младежи, любители на питието, немалко са увличат по проповедта на Маргариди, който ги подканя да презрат народните обичаи и хора̀, па да са учат на европейски. Митю, също влюбен в лицето на Анка и подбуден от завист и отмъщение на нейния любовник Маргарида, става най-сетне героят, който заедно с другарите си, още и Димитраки и Злата, дошли вече в съзнание, убива проповедника на мнимата цивилизация, който бе докарал до обезчестение дома на Хаджи Коста. С други думи, деморализацията, която са раздава чрез буйната несвестност на младежите у един народ, може да са изгони със свястната съзнателност тоже на младежите.“

 

Анка е от богато семейство. Има родители, брат и най-добра приятелка – Мария. Докато Мария е скромна и свенлива, каквато е типичната българка, то Анка държи да има по една рокля на месец (най-малко) и всяка от тях трябва да е според европейската мода. Нейна най-голяма поддръжничка е майка ѝ, а най-голям критик – баща ѝ. Тя намира утеха единствено у лекарая – Маргариди, който говори на френски и вижда само хубаво в цивилизацията.

Маргариди старателно ухажва Анка. По неговите сметки, майката е глупава, а брат ѝ Димитраки – още повече. Бащата само не може да излъже, но ето явява се по-голям проблем – хаджи Коста иска да омъжи дъщеря си за Митю – добро момче, най-желан ерген в село, който не разбира от френски. Според Хаджи Коста мъжът на Анка ще ѝ налее ум в главата, затова насрочва сватбата за след седмица.

Отчаяна, че трябва да слугува на селянин, Анка се съгласява да замине с Маргариди, при условие, че ще се оженят. Това не се случва. Той преспива с нея и я пуска да си върви. Жената, която им слугува, оплюва Анка и тя изведнъж разбира колко права е била Мария.

Като научава за бягството на дъщеря си, Хаджи Коста гони жена си от вкъщи и вика Митю и неговите приятели да открият Анка. Те намират Маргариди и Митю го убива.

Пиесата свършва с песен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар