понеделник, 25 юли 2016 г.

Борис Пастернак - Доктор Живаго


 

Погребват майката на малкия Юра (12), която умира от туберкулоза. Тъй като баща му е починал, той остава при своя вуйчо – разпопеният свещеник Николай Веденяпин. Юра прекарва детството си предимно в дома на професорското семейство Горменко, където се запознава с Тоня, която е дъщеря на домакините и Ника Дудоров. Той завършва медицина, а тя – право. Запознава се и с Миша Гордон, който е с година по-малък. Миша е бил свидетел на самоубийство във влака.

Амалия Гишар има две деца – Радион и Лариса. Тя държи ателието на г-жа Лавицка. Там работи и Лариса. Тя е обожавана от стария Виктор Комаровски (който е отговорен за смъртта на бащата на Юра) и мразена от неговия пес – Джек.

През есента московските жп линии започват стачка. Участници са Павел Антипов и Киприян Тиверзник. Павел има жена, Даря, която е болна от тиф. Имат и син – Патуля, който след ареста на баща си остава да живее при Тиверзин.

Лара се запознава с Ника Дудоров и младия Антипов, който още тогава започва да изпитва чувства към нея, а тя – да го използва.

В дома на професорите има представление. Идва Агрифена Егоровна да търси Александър Громеко, за да помогне на г-жа Гишар, която се е отворила и изглежда, че умира. Громеко взима със себе си Юра и Миша. Там Юра за пръв път вижда Лариса.

Ана Ивановна, жената на Громеко, заболява от бронхопневмония. Една вечер, мислейки че за нея края е близо, казва на Юра и Тоня да се венчаят, защото за нея те са един за друг.

Чувствайки все по-унизителна зависимост от Комаровски, Лариса става гувернантка в дома на Кологривови за три години. На четвъртата брат ѝ Родя идва да ѝ поиска 700 рубли, които проиграл и тя ги взима от Кологривов вместо от Комаровски.

Липочка, дъщерята на Кологривов, за когото Лара се грижи, се сгодява за младия инженер Фризенданк. Лара още не е върнала дълга си, защото тайно праща пари на Павел. Лара обаче се чувства потисната от положението си и отива при Комаровски с пистолета на брат си да иска свободата си. Преди да отиде на тържеството, Лара се отбива при Павел и го заклева да се оженят. После опитва да застреля Комаровски, но вместо него улучва прокурора – Корнаков. Той веднага познава Лара, защото пак я среща при странни обстоятелства и пак с прошарения мъж – Комаровски. Лара не е на себе си. По същото време умира Ана Ивановна.

Лара лежи болна известно време, всички опитват да ѝ помогнат, а накрая отново се измъква от неловкото положение с помощта на Кологривов.

След две години се ражда първото дете на Живаго – момченце, от жена му - Тоня. Скоро след това то разпределят на фронта като военен лекар.

Антипови се местят в Юрятин, родният град на Лара. Дъщеря им, Катенка, е тригодишна вече. Животът на двамата е изпълнен с непрестанно отстъпване и престореност. Паша иска промяна и става доброволец. Когато писмата от фронта спират, Лариса става милосърдна сестра и заминава с Катенка за Москва с дома на Липочка.

Юрий е с приятеля си Гордон, но се налага да се разделят. Докато върви към дома си, един шрапнел го улучва и той пада в безсъзнание. Когато попада в лазарета, Юрий среща Лара за трети път, но не ѝ казва, че я познава. Там и е Галиулин, който казва на Лара, че е познавал мъжа ѝ и ѝ предава вещите му.

Започва революция.

Юрий и Лара са в дома на графиня Жабринска в Мелюзеев, където заедно се грижат за ранените. Искат да се върнат в Москва, но влаковете са все претъпкани. Тоня разбира за Лара и смята, че Юрий има връзка с нея. Скоро Лара тръгва за Урал, а Юрий – за Москва. Пътува с глухоням ловец на патици – Погоревших, който е много приказлив и чудноват.

Живаго се връща в дома си. Тоня и малкият Саша живеят в една част на къщата с две слугини, а другите са разпуснати; а в останалите етажи живеят непознати. Три години живеят много зле, изнемогват и гладуват. Живаго получава вест за болна в новобогаташка къща. Скоро обаче приятелите и благодетелите се отдръпват от тях, а Живаго заболява от тиф. Помага му природният му брат – Евграф от Омск, но така и не се срещат. След като оздравява, със семейството си заминава за имението Варикино, близо до Юратин. Пътуват дълго с влака. Накрая Живаго се среща със Стрелников (прякорът му е Разстрелников), който всъщност е Павел.

Когато стигат в Юрятин, имат спор с Микулицин, който смята, че ще си навлече неприятности, след като се грижи за семейството на Юрий. Минават месеци, през които докторът пише бележки, разболява се, докато идва месец май и той среща в библиотеката Лара. Отиват в дома ѝ, разговарят, но на връщане Юрий е заловен и принудително пратен при партизаните като фелдшер. Там той прекарва две години. През това време на три пъти опитва да избяга от тях. Остава там до третата година, когато един ден разбира, че белите са нападнали Юрятин. Казват му, че това не може да е истина, но същата нощ той бяга от лагера през тайгата.

Юрий върви дълго време, докато накрая се връща в Юрятин. Отива веднага в къщата на Лара, но тя е празна. Там са се настанили плъхове. Лара му е оставила съобщение на хартийка, с която е завила ключа, че жена му е родила. Юрий е болен и смесва сън и реалност. Когато се събужда, Лара се грижи за него заедно с Катенка. Тримата живеят известно време там, после отиват в старата си къща, но като вижда креватчето на сина си, колабира и тръгват отново с шейната към къщата на Микулицин, където прекарват две седмици в борба за живота си.

Вълци започват да обграждат къщата, а Лара всеки ден говори за заминаване. Идва Комаровски, който предлага помощ. Казва им, че Павел е разстрелян и вероятно скоро ще погнат и тях. Живаго съветва да излъже Лара, че ще я последва с втората шейна, а вместо това да се разделят и да избягат по отделно в случай,  че него го заловят. Живаго се съгласява и с мъка изпраща своята Лара. Следващите дни мисли само за нея, докато не му идва гост – самият Стрелников (Павел). Двамата разговарят за революцията и за Лара. Живаго му казва колко го обича тя, а той споделя опасенията си, че ще го преследват. На сутринта той се самоубива и Живаго го намира в една пряспа.

В последните години от живота на Живаго се изостря сърдечното му заболяване. Той се връща в Москва с Вася Брикин, но скоро след това се разделят заради противоречия. В дома на Шчапови се запознава с Марина. Тя му помага с къщната работа и става третата му, нерегистрирана официално жена. Един ден Юрий изчезва и след три дни се получават писма и пари от него. Той е срещнал брат си Евграф и по неговата идея е избягал и живее под носа на приятелите си. В един горещ летен ден той получава пристъп в трамвая, едва успява да излезе и умира на улицата. Лариса го вижда в ковчега му и то случайно. Той е живял в същата стая, в която е бил Антипов. Мислите ѝ са свързани с това, че двамата ѝ любими мъже са мъртви, докато противният адвокат, онзи с когото е трябвало да улучи куршума преди години, е още жив.

 

Персонажна система:

Майка на Живаго – умира от туберкулоза, когато е момче, Мария Николаевна

Николай Николаевич Веденяпин – разпопен вуйчо и брат на майка му; работи в редакцията на вестник

Юра – 12 г.; завършва медицина; специалност – обща терапия

Кологривов – фабрикант на коприна и голям покровител на изкуствата; човек с напредничави възгледи, милионер и симпатизант на реовлюцията. Дъщери – Надя и Липа

Иван Иванович Воскобойников – педагог и популяризатор на полезни знания; слаб, светлоок, енергичен, с ехидна брадичка. Живее по приятелскат линия у богаташа Кологривов

Павел – разсилен и пазач в книгоиздателството

Ника Дудоров – гимназист, който живее при Воскобойникови – 2 години по-голям от Юра – на 14 (инокентий)

Миша Гордон – 11 г.; замислено лице и големи черни очи – философско-филологически факултет

Григорий Осипович Гордон – баща на Миша

Тиверзин – има две снахи – вдовица

Дементий Дудоров – терорист; баща на Ника

Майка на Ника – от рода на грузинските княгини Еристови, капризна и още млада красавица, вечно увлечена в нещо – Нина Галактиновна

Амалия Карловна Гишар – вдовица на белгийски инженер и натурализирана французойка – пълничка блондинка на 35 г. Има деца – Радион, който учи за юнкер в кадетския корпус, и Лариса – девическа гимназия, ясен ум, лек характер, много хубава.

Надя Кологривова – съученичка на Лариса

Комаровски – адвокат и приятел на мъжа на мадам Гишар – хладнокръвен комбинатор

Тишевич – вилончелист, потлив и плешив добряк с перука

Оля Дьомина – ученичка

Левицка – предишна собственичка на ателието на мадам Гишар

Кирил Модестович

Фаина Силантиевна Фетисова – кокалеста жена с брадавици по хлътналите бузи

Виктор Иполитович – има булдог, Джек

Фуфлитин – началник на поддръжката, има жена

Павел Ферапонтович Антипов – железничар, има син, а син и глуха леля

Тиверзин

Даря Филимановна – жена на Антипов – болна от тиф

Киприян Савелич Тиверзин (Купринка)

Пьотр Худолеев

Юсупка – чираче – син на чистача Гимазетдин

Савелий Никитич Тиверзин – локомотивен майстор – женен за майката на Тиверзин, но умира при влакова катастрофа

Марфа Гавриловна Тиверзин – майка и вдовица (Пьотр Петрович ѝ предлага брак, който тя продължава да отказва)

Пров Афанасиевич Соколов – псалт, едър мъж в разцвета на силите

Патуля Антипов (Павлиша) – син на Антипов – правилни черти и руса коса – „Степанида“/ „Госпожицата“ – класическа филология

Князете Долгоруки

Близки на Николай Николаевич – Веденяпини, Остромисленски, Селявини, Михаелисови, Свентицки, Громекови

Остромисленски – лекомислен стар бъбривец (Федка) – незаконно съжителство с възпитаничката си Мотя

Громеко – професорско семейство, братя – Александър и Николай – и двамата са професори по химия

Тоня Громеко – дъщеря на домакините – завършва право

Нил Феоктистович Виволочнов

Виктор Иполитович Комаровски – обсебен от Лара

Ема Ернестовна – икономка на Виктор

Константин Имарионович Сатнадини – актьор и картоиграч

Оля Дьомина

Филиат

Николай Александрович – ерген

Александър Александрович – женен за Ана Ивановна (по баща Крюгер) - дъщеря на фабрикант месопроизводител и рудници

Шура Шлезингер – първа приятелка на Ана Ивановна – висока, и слаба жена с правилни черти

Аделаида Филиповна

Гинц

Фуфкови

Г-н и г-жа Басурман

Вержицки

Полковник Кавказцев

Керимбеков – критик

Аграфена Егоровна – стара прислужница на сем. Громеко

Фадей Казимирович

Глаша – камериерка

Трьошка

Сисой – келнер

Матрьона Сепанова

Маркел – портиер

Маринка

Надя Кологривова – приятелка на Лариса, има сестра Липочка

Лаврентий Михайлович Кологривов – крупен индустриалец

Серафима Филиповна – жена на Кологривов

Липочка – любима в семейството – Лара е нейна гувернантйа

Фризенданк – млад инженер

Жорж – племенник на Свентицки

Кока Корнаков – лицеист, сина на помощник-прокурора

Д-р Дроков

Фелицата Семьоновна

Руфина Онисимовна Войт – Войтиковска – юристка, напредничава жена, враг на предразсъдъците

Лаврентий Михайлович

Людмила Капитоновна Чепурко – майка на съкурстничката Лара – Туся Чепурко

Ива Лагодуна

Антонина Александрова (Тоня) – жена на Живаго

Юрий Андреевич Живаго

Катенка – дъщеря на Лара

Марфтуна – рижа домашна помощница

Галиулин – познат на Паша, който вижда смъртта му, син на пазача Гимазетдин – умира пред Лара

Шура – детето на Живаго (Александър)

Осип Гимазетдинович Галиулин

Графиня Жабринска

Мадмоазел Фльори – беловласа румена старица

Устиня – готвачка

Комисар Глиц

Лар

Гайтюл – поручик

Коля Фроленко – бирючевки телеграфист, сина на часовникар

Поварихин – началник-гара

Максим Аристархович Калинцов – Погоревших – ловец и спътник на Живаго във влака за Москва; той е глухоням

Блажейки

Нюша – нова слугиня при Тоня

Мирошка Помор – журналист

Сенвия Котери – публицист

Гогочка – яростен поклонник на всяка надигаща се сила (прякори Хахо и глист)

Хралугина

Леля Фатима – стара портиерка

Валдиркин

Дьомина

Галиулина

Зевороткина

Прохов Харитониевич Притулев – „темерутин“

Вася Брикин – 16 г. – момче за всичко

Костоед Амурски – прошарен революционер кооператор

Притулев – кашер – нисък, четинеста коса, сипаничев, грозен

Вася Брикин – чирак

Пелагея Ниловна Тягунова – съжителства с Притулиев – едра снажна еснафлийка

Огризкова – позната на Притулиев – белезникава и кльощава госпожица

Стрелников

Гурян

Самдевятов

Анфим Ефимович

Тунцева

Микулицин – Аврекий Степанович (Сиверка)

Ливерий – син на Микулицин (Ливка) партизански вожд

Агрипина Севериновна – жена на Микулицин (сестри – Едвокия, Глафира и Серафима)

Елена Проколовна – нова жена на Микулицин

Ана Ивановна Крюгер

Каменодворски (началник на Ливерий)

Любезнов – търговец

Галузина – търговка

Терьоша – син на Галузина

Ксюша

Поля и Оля – сестри

Брюханов – женомразец, тромав грубиян

Заклинд – държи аптека

Шумлевич – многодетен дамски шивач

Жук и Щродах – компаньони

Комински – държи гравьорна

Сеня Магидсон – ретушор

Блажеин – студент

Влас Пахомович – юдофоб

Селска рода – Селитвини, Шелабурини, Памфил Палих, братята Нестор и Панкрай Модих

Вдовиченко – анархист

Горешния Бесния – шлосер

Стидобски – хомеопат

Лайош Карени

Вдовиченко Черното знаме – дебелак с голяма глава, мечтател

Свирид – горски ловец

Бернедей

Влас Пахомович Галузин

Пафнуткини

Терентий Галузин (Терьоша)

Санка Пафнуткин

Щрезе – полковник

Косна Кехвальоних

Отвяжистин – старецът риботърговец

Рябих, Гошка

Пелагея Тягунова

Олга Галузина

Притулиев

Брикини

Лайош Керени

Ангелар – фелдшер

Серьожа Ранцевич

Памфил Палих

Каменодворски

Захар Горадих

Галеев – генерал

Сивоблюй

Злидарица/Кужарица

Колчак

Ражницки

Пачколя – санитар

Бисюрин – интендант

Изог – пазач на болницата

Альошка и Аришка – сестри на Вася Брикин

Пелагея Ниловна Тягунова

Харлам Гнилия

Агафя Тиховна – жената на Маркел Шчапов

Марина – дъщеря на Маркел

Капка и Клашка (Капитолина и Клавдия) – деца на Юрий от Марина

Таня – предполагаема дъщеря на Юрий

Няма коментари:

Публикуване на коментар