петък, 8 декември 2017 г.

Фридрих Шилер - Разбойници


В замъка на стария Моор пристига писмо от по-големия му син – Карл. Карл е разпуснат, има големи дългове и моли баща си да му прости. Писмото обаче не стига до стария, а попада в ръцете на по-малкия му брат – Франц. Тъй като още от дете той знае, че баща им обича повече красивия първороден син Карл, а не грозноватия изтърсак, Франц лъже баща си, че Карл му е ядосан и се включва във войната напук на него. Разстроен, старият Моор казва на Франц да му напише писмо с извинения и да го накара да се върне. Вместо това Франц пише на Карл, че не е могъл да омилостиви баща си и че той иска да го види в затвор да се разкайва за греховете си

Научавайки новините, Карл се разстройва и организира разбойническа дружина. Хората му правят много злини, но той не се интересува толкова от плячка, колкото да наказва богаташите, които свалят кожите на своите селяни.

В замъка Моор чака Амалия – възлюбената на Карл. Франц се опитва да я ухажва; да я убеди, че Карл е искал той да я вземе, ако нещо се случи с него, но Амалия е несломима. След този отказ, Франц организира фарс – проблича Херман (който е бил влюбен някога в Амалия) да се представи пред баща му като войник, който рамо до рамо се е среажавал с Франц във войната и е станал свидетел на смъртта му. Освен това, носи със себе си неговия меч, на който е написано завещанието му, според което той не прощава на баща си и дава Амалия на Франц. Амалия бяга, казвайки че той никога не я е обичал, а старият Моор пада в несвяст и всички мислят, че е мъртъв.

Към разбойническата група иска да се присъедини млад мъж. Той казва, че неговата възлюбена Амалия отишла в манастир от мъка по него. Това съвпадение на имената навежда Карл на мисълта, че трябва да се върне вкъщи. Там никой не го разпознава. Франц се досеща, но в последния момент.

Карл разбира, че Амалия още го обича, а също и че баща му не е мъртъв, както всички предполагат. Намира го затворен в една кула. След като е припаднал, заковали го в един ковчег, а след церемонията Франц го хвърлил тук и му наредил да умре, а Херман тайно му давал да яде.

Разбирайки за всички жестокости, извършени от брат му, Карл нарежда на хората си да му доведат Франц жив. Докато настъпват в замъка обаче, той се самоубива. Хората му се връщат и залкеват Карл, че той трябва да остане техен водач. Карл не може да наруши думата си, затова се съгласява отново да изостави Амалия. Тя не може да преживее това, моли го да я убие и той това прави. Разбойниците са потресени, а Карл им заявява, че вече не е техен водач и отива да се предаде на правосъдието, за да може поне един човек да спечели от това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар